Külső panaszok esetén a hatóságoktól függetlenül is elindul a kamarai letétellenőrzési vizsgálat, amely szükségképpen kiterjed az ügyvéd belső nyilvántartásaira és bankszámla forgalmára. Bűncselekmény észlelése esetén a törvény feljelentési kötelezettséget ír elő a kamara elnöke számára.

A nyomozó hatóságokat a kamara mindig informálja arról, hogy mi az, amiről tájékoztatást nyújthat. A hatósági kérdésekből érezhető, hogy az olyan gyakorlatokat is vizsgálhatják, amikor az ügyvéd folyószámlán hagyta a letét összegét, esetleg azt "befektette" vagy a kamatkülönbözetet akarta "optimalizálni". A kamara a letétellenőrzések során mindenkinek felhívja a figyelmét arra, hogy kerülje ezeket a magatartásokat. A nyomozó hatóságokkal folytatott informális beszélgetésekből kiderült, hogy az ilyen praktikák könnyen vezethetnek sikkasztásos vagy más hasonló gyanúsításokra.

A kamara kéri tagjait, hogy időről időre rutinszerűen ellenőrizzék a letétnyilvántartási rendszerben megtett bejelentéseiket, és törekedjenek azok szoros aktualizálására. A kifizetett letétek módosulását is be kell jegyezni.