Dr. Kádár András Kristóf

Az EGSZB – az európai civil társadalmat uniós szinten képviselő tanácsadó testület – a magyar pályázók közül a Magyar Helsinki Bizottságot ítélte a díjra leginkább érdemesnek, úgy látva, hogy projektjük a figyelemre méltó polgári felelősségvállalás és szolidaritás kiemelkedő példája volt a Covid19-válság idején.

Azt, hogy a Magyar Helsinki Bizottság a 23 díjazott egyike, az EGSZB február 15-én tartott virtuális díjátadó ünnepségén jelentették be.

„Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság díja fontos visszaigazolás számunkra, hogy jó úton járunk. De több is ennél. Megerősít bennünket abban, hogy a válsághelyzeteket soha nem szabad ürügyként felhasználni a demokrácia visszaszorítására és a kiszolgáltatott csoportok jogfosztására. Az ilyen politika ellentétes azokkal az értékekkel, amelyekre az Európai Unió alapul. Az értük kiálló jogvédők pedig helyesen cselekszenek” – szögezte le dr. Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, miként az civil szervezet honlapján olvasható.

A győztesek egyenként 10 000 euró értékű díjban részesültek.

Cillian Lohan

A díjak átadásakor az EGSZB kommunikációért felelős alelnöke, Cillian Lohan rámutatott: „az EGSZB több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a szolidaritás és a célzott közös fellépés kulcsfontosságú ahhoz, hogy túléljünk egy ilyen világjárványt. A jelenlegi pandémiához hasonló válságokra kizárólag gyors, határozott és együttes fellépéssel adhatunk hatékony választ. A most szerzett tapasztalatokat pedig felhasználhatjuk ahhoz, hogy kezelni tudjunk más, akár társadalmi, gazdasági vagy környezeti válságokat is.

A civil társadalom kezdettől fogva élen járt a szolidaritási tevékenységek terén, és helyben nyújtott segítségük nélkül sokkal súlyosabb következményei lennének a jelenlegi világjárványnak. A pályázó projektek mindegyike ékes bizonyítéka az önzetlen polgári és helyi szintű szerepvállalásnak, illusztrálva, hogy a civil társadalom hatalmas mértékben járul hozzá ehhez a küzdelemhez. Ezzel a díjjal azoknak az embereknek és szervezeteknek a munkáját ismerjük el, akik és amelyek e példa nélküli időkben jobbá teszik mások életét. Megtiszteltetés számunkra, hogy ma velük ünnepelhetünk.”

A nyertesek az Európai Unió 21 különböző tagországát képviselik, ezenkívül díjat kapott egy határon átnyúló projekt, illetve egy egyesült királyságbeli szervezet is. Ez utóbbi gesztussal az EGSZB azt kívánta jelezni, hogy szoros kapcsolatot kíván fenntartani az Egyesült Királyság civil társadalmával annak ellenére is, hogy az ország kilépett az EU-ból.

A nyertesekről bővebben ide kattintva olvashat.