A magyar bűnszervezeteknél 2008-ban 4,8 milliárd forintot találtak, ez azt jelenti, hogy tíz év alatt csaknem megháromszorozódott ez a szám. A tavalyi eredmény majdnem felét a Készenléti Rendőrség Nyomozó Irodához tartozó Vagyon-visszaszerzési Hivatal (VVH) hozta, amely mintegy hétmilliárd forintot gyűjtött be a lefoglalások útján. Ez utóbbi összeg 281 vagyonvisszaszerzési eljárás során gyűlt össze, amelyben 590 természetes és 142 jogi személy volt érintett.

A VVH országos illetékességű szervezet, ugyanakkor nemzetközi bűnügyekkel összefüggő feladatokat is végez a jelenlegi hetven fölötti létszámával, amely elsődlegesen gazdaságvédelmi és pénzmosási ügyekben tapasztalt nyomozókból került ki. A szervezet közvetlen együttműködésben áll az Európai Unión belül működő hasonló intézményekkel, amelyeket az ARO fog össze, illetve az unión kívüli fennhatósággal bíró Camden vagyonvisszaszerzési informális hálózattal. A VVH célja, hogy titkos nyomozással számolja fel a maffiacsoportok anyagi hátterét a bűncselekményekkel szerzett, valamint a jogtalan vagyongyarapodásból származó javak felkutatásával és zárolásával.

Az ORFK tájékoztatása szerint a VVH a megalakulása óta több mint 203 milliárd forint összegben hajtott végre vagyonvisszaszerzést mintegy 2400 természetes és ezer jogi személlyel összefüggésben.