A Magyar Bírósági Végrehajtó Kar hosszú ideje tartó perióduson változtatott azzal, hogy 2017-ben ismét kiírtak és megpályáztattak 14 végrehajtói álláshelyet. 2014 óta először bővül az önálló bírósági végrehajtói kar személyi állománya, április 13-án 14 új önálló bírósági végrehajtó tesz esküt – értesült az Origó.

A portál megtudta, hogy 2017 tavaszán az igazságügyi miniszter 14 új végrehajtónak írta alá a kinevezését.

A végrehajtói hivatás színvonala sokat változott az elmúlt pár évben. Az ügyvédekhez vagy közjegyzőkhöz hasonlóan csak jogi diplomával és jogi vagy végrehajtói szakvizsgával rendelkező személyből válhat önálló bírósági végrehajtó. Ugyanakkor a tudományos munka, nyelvtudás, illetőleg szakmai tapasztalat szintén fontos része a pályázás sikerének.

A végrehajtási területet és általánosságban jogi ismereteiket érintő tudásukat személyes meghallgatás keretében kellett bizonyítaniuk a pályázóknak. A 14 újonnan kinevezett önálló bírósági végrehajtó felkészülten lép tehát hivatalba a következő illetékességi területeken.

A jogszabály 230 végrehajtói álláshelyet rögzít, a jelenleg hivatalban lévő 172 végrehajtó létszáma tehát áprilistól 186-ra emelkedik. Ugyanakkor látható, hogy a jövőben további pályázatok kiírása várható az álláshelyek feltöltése érdekében.

A portál információi szerint az Igazságügyi Kormányzat és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar Hivatalának szándéka továbbra is az, hogy a végrehajtásban érdekelt és érintett ügyfelek részére a végrehajtási eljárás gördülékenységét és hatékonyságát a kor kihívásainak megfelelő, szerteágazó és alapos jogi ismeretekkel rendelkező magas kvalitású önálló bírósági végrehajtókon keresztül garantálja.

Illetékességi terület Kinevezett önálló bírósági végrehajtó

 1. Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság dr. Horváth Zoltán
 2. Dombóvári Járásbíróság dr. Csoboz Elemér
 3. Gödöllői Járásbíróság dr. Schadl-Baranyai Helga
 4. Győri Járásbíróság dr. Udvary Sándor
 5. Kaposvári Járásbíróság dr. László Zsolt
 6. Kazincbarcikai Járásbíróság dr. Hars Attila
 7. Monori Járásbíróság dr. Simon Péter Miklós
 8. Nyírbátori Járásbíróság dr. Eckert Beatrix
 9. Pécsi Járásbíróság dr. Dobos Dóra
 10. Pesti Központi Kerületi Bíróság dr. Lukács Beatrix
 11. Sárvári Járásbíróság dr. Kollár Szabolcs
 12. Soproni Járásbíróság dr. Zsirai Bernadett
 13. Szeghalmi Járásbíróság dr. Kiss Sándor
 14. Szombathelyi Járásbíróság dr. Bodó Szabolcs