Az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott jogszabályok értelmében az Europol hatékonyabban veheti fel a harcot a terrorizmus, a kiberbűnözés és más súlyos bűncselekmények ellen.

A változtatások egyik legfontosabb eleme, hogy a szervezet gyorsabban tud majd specializált egységeket összeállítani az adott veszélyek elhárítására.

Az Europol a gyorsabb reagálás érdekében közvetlenül tud majd információkat cserélni cégekkel és civil szervezetekkel, jogában áll majd információkat kérni a közösségi oldalaktól a terrorista propagandát terjesztők lenyomozásához, illetve közvetlenül felkérheti például a Facebookot a dzsihadista tartalmakat megjelenítő oldalak törlésére. Ezt eddig csak a nemzeti hatóságokon keresztül lehetett intézni.

Az elfogadott módosítások ösztönözni fogják a nemzeti rendőrségek közötti szorosabb együttműködést, és arra fogják sarkallni a tagállamokat, hogy ellássák a szervezetet a kellő információkkal. Az információmegosztás fokozása érdekében az Europol éves jelentést készít az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság számára a tagállamoktól kapott adatok alapján.

"Az Europolra vonatkozó új szabályok segíteni fogják az európai polgárok biztonságának növelését" - mondta Agustín Díaz de Mera néppárti képviselő.

Az EP tájékoztatása szerint a kibővített mandátum mellé megerősített adatvédelmi biztosítékok és olyan eszközök is társulnak, amelyek garantálják a demokratikus felügyeletet.

A rendőrségi együttműködési szervezet megerősítéséről a tavaly novemberi párizsi terrortámadások után jutottak elvi megállapodásra az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament képviselői.

Az új szabályok 2017. május 1-jén lépnek hatályba.