A közlemény szerint – miként arról az MTI tájékoztatott – nem az eredményt kifogásolják, de a törvény nyílt és súlyos megsértése befolyásolta a népszavazás kimenetelét, és ez nem hagyható figyelmen kívül. A szakmai szervezet arra szólította a YSK-t, hogy tegyen eleget alkotmányos felelősségének a referendumot illető panaszok elbírálásában. Máskülönben nem lehet beszélni jogos, igazságos és megbízható eredményről, olyan demokratikus államrendről, amelyben a jog uralma érvényesül - tette hozzá a TBB.

A testület szerint a voksolás végeztével sok szavazóhelyiségben a pecsét nélküli szavazócédulák hátoldalát a szavazóbizottság utólag hivatalos pecséttel látta el a YSK döntésére hivatkozva.

Az elnöki rendszer bevezetését ellenző kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) már vasárnap este tiltakozott, választási csalás gyanúja miatt. A Hürriyet április 18-án arról is beszámolt, hogy Erdal Aksünger CHP-alelnök délután találkozik a YSK vezetőjével, Sadi Güvennel, majd a népszavazás érvénytelenítését kezdeményezi a testületnél.

Aksünger a Hürriyet szerint arról beszélt, hogy a szavazóhelyiségként szolgáló 57 ezer iskola közül 10 900-ból érkezett panasz hozzájuk. "Az ügy már másik dimenzióba lépett, túljutott az egyéni bejelentések szintjén" - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.