Bánfi Ferenc, a CEPOL ügyvezető igazgatója (képünkön) kiemelte: a szervezet tavaly 174 tréninget rendezett, ezek közül különösen jelentősek voltak a terrorizmus elleni erőfeszítésekkel foglalkozó képzések. Nagy az igény az együttműködésre az európai bűnüldöző szervek között, hogy közösen és hatékonyan nézhessenek szembe a kihívásokkal - mutatott rá.

Közölte: a 2016-os év legjelentősebb változása a szervezet életében a jogi felhatalmazásuk megváltozása volt, és ma már nemcsak a bűnüldöző szervek, hanem a határőrség és a vámhatóság dolgozóit is fogadják képzéseiken. Hatékony együttműködést folytatnak Európán kívüli országokkal is, amelyekhez egyes biztonsági kihívások kötődnek - közölte. Hozzátette: a CEPOL az elmúlt időben nemcsak földrajzi értelemben terjesztette ki a kapcsolatépítést külső partnerekkel, hanem egyetemekkel és kutatóközpontokkal is egyre inkább együttműködik.

Bánfi Ferenc megjegyezte: 2009 óta egyre többen vesznek részt a képzéseiken, és egyre jelentősebbek az online képzéseik.

A CEPOL ügyvezető igazgatója a tréningek legfontosabb témái között emelte ki a terrorizmus elleni erőfeszítéseket, a gyorsan változó biztonsági környezet miatt rengeteg résztvevője van az ilyen témájú képzéseknek. Ugyancsak lényegesnek nevezte az illegális migrációra összpontosító tréningjeiket, amelyeken a jelenség bűnüldöző szerveket érintő szempontjaival foglalkoznak.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője (képünkön) arról beszélt, hogy manapság sok kihívással nézünk szembe Európában, és közben hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a világon itt a legjobb élni. Miközben megfeledkezhetünk arról, hogy Európában magas az életszínvonal, túlságosan összpontosítunk a problémákra, a kihívásokra - vélekedett.

Mint mondta, az EU közös érdekek és értékek mentén létrejött közösség, de vannak viták is benne, például az az intézmények szerepéről, arról, hogy fokozni kell-e a tagállamok együttműködését, vagy hogy mivel kell foglalkoznia az uniónak. Ugyanakkor abban a legtöbb európai uniós tagállam egyetért, hogy szorosabb együttműködésre van szükség a biztonság tekintetében: a bűnüldözés, a terrorizmus elleni harc és a biztonság erősítése területén - hangsúlyozta.

Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) az EU egyik ügynöksége, amelynek fő feladata a rendőrtisztek képzése és a bűnüldöző szervek reagálási képességének erősítése a fenyegetésekre, középpontban az európai - vagy határokon átnyúló - fenyegetésekkel, amilyen például a kábítószer-kereskedelem vagy a terrorizmus. A szervezet évente számos rendezvényt tart az európai rendőri erőket érintő fontos témákban. A CEPOL székhelye Budapesten található.

(Címfotónk: illusztráció; AFP/Getty)