A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint, két vádlott a börtönben a más ügyben előzetes letartóztatását töltő elsőrendű vádlottnak felajánlotta, hogy az ügyében eljáró, konkrétan meg nem jelölt vezető ügyész lefizetésével megszüntethetik az előzetes letartóztatását és az ellene folyamatban lévő nyomozást is.

Az elsőrendű vádlott meghatalmazott védőjeként eljáró ügyvéd tudomást szerzett arról, hogy védence elfogadta az ajánlatot. Az ügyvédi beszélők során a mobilját odaadta a védencének, hogy telefonon kérjen hárommillió forintot egy barátjától az ismeretlen ügyész megvesztegetésére.

Az ügyvéd többször telefonon és személyesen is ösztönözte az elsőrendű vádlott barátnőjét a vesztegetési pénz előteremtésére. A barátnő a harmadrendű vádlott feleségének két részletben több millió forintot és egy használt kisteherautót adott át, illetve két részletben ötszázezer forintot utalt át egy megjelölt bankszámlára.

A nyomozás adatai alapján megállapítható, hogy a vádlottak nem vesztegetettek meg senkit, és valótlanul állították, hogy egy nyomozást vagy ügyészségi döntést befolyásolni tudnának – tette hozzá a főügyészség.

Az első-, másod- és hatodrendű vádlottat kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, a harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottat pedig vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolják, amelynek a büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.