Theodor Heuss-díj


Vassilios Skouris elnök az Európai Unió Bírósága tagjainak kíséretében e díjat 2015. május 16-án, Joachim Gauck köztársasági elnök jelenlétében vette át Stuttgartban (Németország) a német Theodor Heuss Alapítványtól.

Az idei jubileumi évben a díjátadás az „Európa: egy remény jövője” témához kapcsolódik, amelyet a Theodor Heuss Alapítvány az Európai Unió előtti jelentős kihívásokra és az európai intézmények számos polgár által fenntartásokkal kezelt tevékenységére tekintettel választott.

A Theodor Heuss Alapítvány szerint remény különösen az európai polgárok jogainak erősítését övezi, amely jogok az Európai Unió Alapjogi Chartája értelmében az összes európai intézmény számára kötelező jelleggel bírnak. Az Európai Unió Bírósága a jogállamiságot szabályozó ezen alapvető jogok és elvek őre. Az alapítvány úgy véli, hogy a Bíróság nagy bizalomnak örvend és – ítélkezési gyakorlatának köszönhetően – a digitalizáció és a globalizáció korszakában erősíti az alapvető jogokat, amint azt a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jogra és az igazolatlan adattárolásra vonatkozó, 2014-ben hozott ítéletek is mutatják.

A Theodor Heuss Alapítvány ennek következtében, az európai polgárok jogainak előmozdítása érdekében az Európai Unión belüli jogegység és a jogállamiság őreként kifejtett tevékenységéért az Európai Unió Bíróságának és annak elnökének, Vassilios Skouris-nak ítélte az 50. Theodor Heuss-díjat.


Theodor Heuss-medál


Az Átlátszó.hu magyar tényfeltáró hírportál rangos elismerést a hivatalos indoklás szerint az átlátható és eleven magyar civil társadalomhoz való kiemelkedő hozzájárulása miatt ítélte oda a portálnak a politikai kultúra fejlesztésének támogatására létrehozott, pártoktól független Theodor Heuss Alapítvány. A Theodor Heuss-díjat idén az Európai Unió Bírósága kapta az unió jogállamiságának és jogi egységének védelméért.

Theodor Heuss-medálban részesült az Átlásztó.hu-n kívül a Center for European Trainees nevű németországi szervezet a dél-európai fiatalokat sújtó súlyos munkanélküliség elleni fellépése miatt; Guisi Nicolini, az olaszországi Lampedusa polgármestere, amiért példát mutatott egy emberséges európai menekültpolitika számára; valamint Maximial Schrems osztrák jogvédő a személyiségi jogok internetes védelmére indított kampányért.Theodor Heuss

A politikailag független Theodor Heuss Alapítvány a Németországi Szövetségi Köztársaság első, hivatalát 1949-től 1959-ig betöltő elnökének nevét viseli. Az alapítványt az ő halála után, 1964-ban hozta létre Hildegard Hamm-Brücher, Ernst Ludwig Heuss (a fia), valamint egy baráti kör, hogy Theodor Heuss személyének és politikai munkásságának emlékére díjazza a szociális elkötelezettség, a polgári bátorság és a demokrácia erősítésére irányuló cselekvés példáit. Az alapítvány így arra törekszik, hogy „olyasmire hívja fel a figyelmet, amit demokráciánkban meg kell tenni és ki kell alakítani, ám eddig még nem valósult meg” (Carl Friedrich v. Weizsäcker az első Theodor Heuss-díj 1965-ös átadásakor). A Theodor Heuss-díjat 1965 óta minden évben olyan személyek vagy szervezetek részére adományozzák, akiknek a tevékenysége egyértelműen erre irányul.

A Theodor Heuss Stiftung célkitűzéseiről video itt: http://www.theodor-heuss-stiftung.de/zeitzeugen/lu...