A 2015-2016-os időszakban Darák Péter, a Kúria elnöke tölti be az Európai Jogászok Nemzetközi Szervezetének elnöki tisztségét, aki a szervezési feladatokat ellátó Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-és Államtudományi Karával, illetve annak dékánjával, Varga Zs. Andrással közösen szervezi a 2016-os budapesti Kongresszust. A Kongresszus védnöke Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke; a rendezvényt megnyitók között szerepel Trócsányi László Igazságügyi Miniszter és Koen Lenaerts, az Európai Unió Bíróságának elnöke. A Kongresszus a Kormány támogatását élvezi.

A 2016-os Kongresszus három szekcióülésén a következő fő témákat tárgyalja:

  1. Az Európai Bankunió
  2. Magánjogi jogérvényesítés a versenyjogban
  3. Szabályozási hatáskörök megoszlása az Európai Unió és a tagállamok között.

A három témában neves európai professzorok által előkészített kérdésekre a nemzeti jelentéstevők és az EU három alapvető intézményét (Európai Parlament, Tanács és Bizottság) képviselő szakértők által adott válaszok jelentik azt az irányt, amelyre a viták alapozhatóak.

A szekcióülések mellett a nyitó és a záró plenáris ülés rangos előadói tárják fel a tagállami alkotmányos identitás védelme, az EU nemzetközi szerepvállalása, illetve a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségről szóló szerződés (TTIP) szerződés Európát érintő következményei kérdéseit.

A Kongresszussal kapcsolatos minden információ elérhető a www.fide2016.hu weboldalon, ahol már regisztrálni is lehet. A regisztrációs díj a kongresszuson való részvételen túl a Kongresszus négy kötetét, illetve a napközbeni ellátást és esti fogadások költségeit is tartalmazza.