Az ügyvédek etikai kódexe jelenleg csak a szexuális kényszerítést tiltja, ám a kritikusok szerint ez nem elég: mivel az ügyvéd és védence közötti hatalmi kapcsolat soha nem lehet egyenlő, ezért minden szexuális kapcsolatot kényszerítettnek lehet tekinteni. Ráadásul a mostani szabály túl szubjektív, ezért nem jellemző, hogy bárkit megbüntetnének ilyesmi miatt.

Az amerikai szövetségi ügyvédi kamara is a teljes szextilalmat javasolt, igaz, csak 17 államban ültették ezt gyakorlatba. (A szextilalom itt sem teljes: akkor engedélyezett, ha a szexuális kapcsolat megelőzte az ügyvéd-védenci kapcsolatot.)

A kaliforniai ügyvédek egy részének mégsem tetszik a dolog. A Los Angeles-i ügyvédi kamara etikai bizottsága úgy foglalt állást, hogy a szextilalom szükségtelen beavatkozás az ügyvédek magánéletébe, és egyébként is alkotmányellenes. Egy másik ügyvéd hosszasan érvelt egy különvéleményben, hogy a szextilalom támogatóinak valójában empirikus érvei sincsenek.

A kaliforniai ügyvédi kamara egyébként javasolt több további fontos változtatást is, például a jövőben az ügyészek nem tarthatnának vissza olyan bizonyítékokat, amelyek a védelmet segítenék. Az új szabályozásról 2017. márciusig dönthetnek.

(Forrás: 444.hu/LA Times)