Egy középfokú végzettségű, nyolc év szolgálati viszonnyal rendelkező igazságügyi alkalmazott jelenlegi bruttó 164 ezer forintos illetménye például akár 285 ezer forintra is emelkedhet - tette hozzá.

Az emelés érinti az ügyészségek nem ügyész dolgozóit, valamint a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ munkatársait is, az igazságügyi alkalmazottakkal együtt összesen mintegy tízezer embert.

Az illetményrendezés kapcsolódik az állami tisztviselői karban tavaly nyáron, illetve ez év elején már lezajlott jelentős emeléshez, célja pedig, hogy a pályán tartsa az igazságügyi dolgozókat, az igazságszolgáltatás megőrizze működőképességét - mondta az államtitkár.

Az illetményemelésre a kormány 9 milliárd forintot biztosított, amely 2017. január elsejétől visszamenőleg jár. Várhatóan ősszel ezt egy összegben kapják meg az érintettek - tette hozzá.

Dr. Vízkelety Mariann elmondta, hogy a bírói alapilletmények is emelkednek: a 2010. évi 356 ezerhez képest 2018-ban már 453 ezer lesz. Másfél év alatt összesen háromszor ötszázalékos lesz a bírói alapilletmény növekedése.

Az államtitkár hozzátette, hogy a közigazgatási perrendtartás jövő év elejei hatálybalépéséhez kapcsolódva új bírói státuszok jönnek létre és infrastrukturális fejlesztés is lesz. Erre a célra a bírósági fejezet mintegy 7 milliárd forint forrást kap. Az érkező ügyek mennyiségétől függően a bíróságok nagyobb létszámmal, új bírói álláshelyekkel működhetnek, amelyekre felkészült, tapasztalt, közigazgatási ügyekben speciális jártasságot szerzett szakembereket várnak, mivel a közigazgatási ügyek a polgári és a munkaviszonnyal kapcsolatos perektől lényegesen különböznek - mondta Vízkelety Mariann.