Az új ombudsman megfogadta a képviselőknek, hogy elődjeinek nyomdokában halad majd, és nem kell miatta szégyenkezniük. Arra emlékeztetve, hogy a Nagy Honvédő Háború kezdetének 75. évfordulóján lép hivatalba, azt mondta: megkülönböztetett figyelmet fordít majd a veteránok jogainak étvényesítésére is.

Egyebek között ígéretet tett arra, hogy személyesen fogja ellenőrizni az újságírók és jogvédők ellen Ingusföldön márciusban elkövetett támadás nyomozásának állását. Elmondta: tárgyalni kíván Ramzan Kadirov csecsenföldi vezetővel arról, hogyan érvényesülnek az emberi jogok a köztársaságban.

Moszkalkova hangsúlyozta, hogy különleges hangsúlyt kíván fektetni a határokon túl - például Ukrajnában és a balti országokban - élő orosz állampolgárok jogainak védelmére, valamint a hivatal nemzetközi tekintélyének megerősítésére. Az ombudsman nyitottságot ígért hivatalának munkájával kapcsolatban.

Tatyjana Moszkalkova eddig a szociáldemokrata irányultságú Igazságos Oroszország párt képviselője volt. 1999-ben még a liberális Jabloko párt színeiben tett kísérletet arra, hogy bejusson a törvényhozásba, de sikertelenül. Eddig annak a bizottságnak az alelnöke volt, amely a FÁK-kal, az eurázsiai integrációval és az orosz állampolgárokkal való kapcsolattartással foglalkozik. Az ombudsman tíz évig dolgozott a duma kegyelmi bizottságában.

Lev Ponomarjov, Az emberi jogokért elnevezésű mozgalom vezetője a Kommerszant című napilapban megjelent nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy Moszkalkova korábban javasolta a belügyminisztérium átnevezését VCSK-ra. (A VCSK vagy Cseka a bolsevik forradalom után az ellenforradalom és a szabotázs elleni harcra létrehozott Összoroszországi Rendkívüli Bizottság volt, amelynek élén Feliksz Dzerzsinszkij állt.)

Andrej Jurov, az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács tagja ugyancsak a Kommerszantban arra hívta fel a figyelmet, hogy Moszkalkovának sem az emberi jogok védelme, sem a jogvédő csoportokkal folytatott együttműködés területén nincsen tapasztalata. Alekszandr Cserkaszov, a Memorial jogvédő központ elnöke rámutatott, hogy az új ombudsmannak fel kell lépnie olyan esetekben is, ha a rendvédelmi szervek tiltott eszközöket alkalmaznak, ami Moszkalkova esetében összeférhetetlenséget jelent.

Az ombudsmani pozícióra eredetileg hat jelölt pályázott. Hivatalát 1994-ben hozták létre Oroszországban, élére elsőként Szergej Kovaljov volt szovjet másként gondolkodót választották. Őt Oleg Mironov, Vlagyimir Lukin, majd Ella Pamfilova követte a poszton - utóbbi nemrég a Központi Választási Bizottság irányítását vette át.