A strasbourgi bíróság egyhangúlag elfogadott ítélete értelmében a magyar államnak három hónapon belül összesen 739 900 ezer euró kártérítést és perköltséget kell fizetnie a negyvenhárom rabnak a rossz börtönkörülmények miatt – ismertette a döntést az MTI.

A túlzsúfoltság mellett a felperesek közül többen amiatt is panaszt tettek, hogy a mellékhelyiség nem volt rendesen elválasztva a cellától, és nem volt megfelelő szellőzés vagy meleg víz. Mások azt sérelmezték, hogy hetente csak egyszer zuhanyozhattak és csótányok voltak a cellákban.

Hogy a panaszosok közül ki miért került börtönbe, azt az ügy szempontjából nem tartotta fontosnak a bíróság, ez az ítéletből nem is derült ki.

A Magyar Helsinki Bizottság az üggyel kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: fél éve lett jogerős a strasbourgi bíróság március 10-én kihirdetett ítélete, amelyben (egy hasonló ügyben) kimondta, Magyarországnak az ítélet jogerőre emelkedésétől számított fél éven belül menetrendet kell kidolgoznia arra, miként szünteti meg az egyezményt sértő állapotokat, milyen intézkedésekkel tervezi megakadályozni a további jogsértéseket, és kárpótolni a túlzsúfoltság kárvallottait. A Magyar Helsinki Bizottság szerint azonban az állam máig nem teremtette meg a hatékony jogorvoslat lehetőségét, annak hiányában pedig továbbra is csak a nemzetközi bírósághoz tudnak fordulni a károsultak.