Fotónkon: dr. Szlávnits László ügyvéd (középen) élelmiszert oszt a menekülteknek Szegeden a vasútállomás melletti ideiglenes segélyhelyen, 2015 augusztusában

Amint arról az érintett budapesti ügyvéd, dr. Szlávnits László szerkesztőségünknek beszámolt, rendőrségi idézését kézbesítették részére minap a Wiener Neustadtból. Ebben február 22-re Bécsújhelyre idézik, mint vádlottat.

Azzal vádolták meg, hogy 2015. szeptember 6-án négy szíriai menekülőt saját autóján elvitt a budapesti Köztársaság térről az osztrák-magyar határra, Hegyeshalom-külsőre és a régi határátkelőnél, átadta őket az ott strázsáló rendőröknek. A vád szerint ez súlyos szabálysértés, amit 1000-5000 euró pénzbüntetéssel rendel büntetni az osztrák törvény.


Mivel – mint szerkesztőségünknek elmondta - semmi rejtegetni valója nincs, és „meg sem ijed” az osztrák idézéstől, áll az eljárásnak elébe. Gondoskodni fog megfelelő tolmácsról és osztrák ügyvédi segítségről, ha kell, saját költségére. Eleget tesz hát az idézésnek és egyben bízik a nyilvánosság erejében.

Kérdésünkre elmondta: nem minősíti az osztrák szervek eljárását. Azt sem, hogy négy hónappal az „esemény” után gondolták helyesnek őt megvádolni.

Azzal, hogy nyilvánosságra hozza az ellene indított eljárást (a Facebook-on is közreadta a vele történteket), a nyilvánosság védelmére is számít.

Ismereteink szerint dr. Szlávnits László személyesen végzett munkával, jelentős értékű élelmiszerrel segítette a menekülőket 2015 augusztusában a szegedi vasútállomáson és Budapesten, a Keleti pályaudvarnál. A Budapesti Ügyvédi Kamarában segített megszervezni egy ruhagyűjtési akciót. Emellett egyik kezdeményezője volt annak az ügyvédi kamarai mozgalomnak, aminek a célja az volt, hogy pro bono ügyvédi segítséget nyújtsanak ügyvédek a menekülőknek azokban a – mint jellemzi - „sommás eljárásokban”, amelyeket a szeptemberben bevezetett magyar büntető- és idegenrendészeti jogszabályok alapján a határon folytatnak a magyar hatóságok.

A nemcsak szakmai körökben közismert és megbecsült ügyvéd vesszőfutását mi is figyelemmel kísérjük s az ellene folyó osztrák eljárásról beszámolunk.