E fenyegetettség miatt, ha a bírói karban a félelem légköre alakul ki, az már illetéktelen beavatkozást jelent - miként azt az atv.hu-nak nyilatkozta.

„A jogalkotónak semmi keresnivalója az igazságszolgáltatás területén” – magyarázta a szakember és hozátette, meglátása szerint a parlament már így is átvette a bíróságok szerepét a visszaható hatályú jogalkotással, illetve több esetben is (három csapás, középmérték) beleszólt az ítélkezési gyakorlatba, ami a bíró mérlegelési szabadságának korlátozását jelenti.

Dr. Fleck Zoltán elismerte, hogy „sok probléma van a bírói átláthatósággal és elszámoltathatósággal”, de erre szerinte nem az a megoldás, hogy a kormány újabb kontrollokat és korlátozásokat vezet be a bírák munkájába, amelyre egyébként nincsenek is alkotmányos lehetőségei.

A jogszociológus az enyhe ítéletekért a gyenge vádat teszi felelőssé és ezzel együtt az ügyészséget javasolja inkább vizsgálni, mint amely „még politikai megrendelésre sem képes olyan vádiratot összetákolni, amiből az elvárt ítélet megszülethet”.