Címfotónkon rendőrök vezetik az Európába menekülők és bevándorlók tömegeit a szlovéniai Dobova közelében (forrás: npr.org)

Néhány állam azonnali választ adott, az egyéni és kollektív jogok és szabadságok kárára biztonsági jogszabályokat vezettek be. Az emberek félnek az autoriter reakcióktól és ki vannak téve annak a kísértésnek, hogy az extrém megoldások felé forduljanak - vélekedik minap közzétett nyilatkozatában dr. Michel Benichou, a CCBE elnöke (képünkön).

Megfigyelése szerint az "Európai projektet", amely a békén, tolerancián, szabadságon, a világ felé nyitottságon, valamint a jogállamiságon alapul, ma már nem nagyon magasztalják.

Ebben a válságos, bizonytalan és kétségekkel teli időben az európai ügyvédeknek újra meg kell erősíteniük meggyőződésünket, hogy nincs demokratikus társadalom az egyéni és kollektív szabadságok tiszteletben tartása nélkül és a jogállam folyamatos megerősítése nélkül, ezáltal az ügyvédek növekvő szerepe nélkül, akik akkor, amikor minden polgár „a biztonságért kiállt”, minden egyes egyén jogainak és szabadságának védelmében lépnek fel - hangsúlyozza a CCBE elnöke.

Az ügyvédeknek meg kell védeniük őket, hiszen nincs társadalom igazságszolgáltatás nélkül; és nincs igazságszolgáltatás ügyvédek nélkül.

2016. ezért a veszélyek éve, de kétségtelenül, az ügyvédek éve is, az éberség és a küzdelmek éve.