Frissítve: 2015. 10. 26.

A Fővárosi Ítélőtábla 2015. szeptember 24-én kihirdetett jogerős ítéletével megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara 2014. évi választásának eredményét - emlékeztet az előzményekre a sajtónak október 21-én, szerdán 16.20-kor kiadott nyilatkozatában dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. - Ezt követően jogértelmezési vita keletkezett atekintetben, hogy a megismétlendő tisztújításig a 2010. évben megválasztott tisztségviselők láthatják-e el a BÜK közfeladatait.

Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter (immáron az újonnan módosított Ügyvédi törvény értelmében - a szerk.) a mai napon, október 21-én e jogbizonytalanságra hivatkozással keresetet nyújtott be az illetékes bírósághoz, amelyben a BÜK-höz felügyeleti biztos kirendelését kérte.

A kereset indítás tényére figyelemmel a MÜK elnökségének (ugyancsak az újonnan módosított Ügyvédi törvény értelmében - a szerk.) kötelező jelleggel a BÜK elnöki, elnökségi és fegyelmi bizottsága teendőinek ellátásra más területi kamara megfelelő szervét, illetve tisztségviselőjét kellett kijelölnie.


Dr. Havasi Dezső, a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnöke

A MÜK elnöksége a BÜK elnöki teendőinek ellátására dr. Havasi Dezső ügyvédet, a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnökét, a BÜK elnökségének hatáskörébe tartozó teendőinek ellátására a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnökségét jelölte ki. A BÜK fegyelmi bizottságának hatáskörébe tartozó feladatok ellátására a területi kamarákat jelölte ki.

A MÜK elnöksége továbbra is osztja azt a jogi álláspontot - hangsúlyozza az elnök által kiadott sajtóközlemény -, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara 2010-ben megválasztott testületei, tisztségviselői jogszerűen láthatták el feladatukat a mai napig.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnökségének vonatkozó, 2015. október 21-én kelt határoztai ide kattintva olvashatók eredetiben.