Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Munka Törvénykönyvének módosítása, amely az otthoni munkavégzés rugalmasabbá tételét célozza. A home office újraszabályozásával a munkaadói és a munkavállalói oldal képviseletei is elégedettek, a szöveg már végleges – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint írták: ha a parlamenti képviselők megszavazzák a módosítást, akkor a munkavégzés helye azon múlik, hogy a munkaadó és a munkavállaló miben állapodnak meg.

Ez tehát azt jelenti, hogy

a munkaadó nem kötelezheti folyamatos otthoni munkavégzésre a munkavállalót. Az alkalmazottak is kérhetik ugyanakkor a home office-t.

A szabályozás rugalmas lenne, mivel a munkaadó és a munkavállaló alkuja határozná meg, melyik napokon lehetne otthonról végezni a munkát, illetve egyéb, a korábbinál jóval rugalmasabb rendszert alakíthat ki a foglalkoztató.

Az otthoni munkavégzés népszerűsége a veszélyhelyzet megszűntét követően is megmaradt, a vállalatok túlnyomó többsége meghagyta a munkavállalónak a lehetőséget a távmunkára. Emiatt egyéb módosítások is várnak a home office szabályozására.

Rezsiátalányt adhat adómentesen a munkáltató az otthoni munkavállaláshoz.

Ennek mértéke a korábbi tervek szerint a mindenkori minimálbér tíz százaléka lenne havonta, vagyis 16 100 forint. A térítés összegéből a munkavállaló a gáz, a villany és a víz ára mellett az internetszolgáltatás költségét is állhatja.

A törvénymódosítás emellett rendezi a munkafeltételekkel és a munkabiztonsággal kapcsolatos kereteket is.

Továbbra is általános szabály marad, hogy a munkáltatónak kell rendelkezésre bocsátania azokat az eszközöket – telefon, okoseszközök, laptop vagy nem irodai munka esetén alkatrészeket, berendezéseket –, amelyek a feladatok biztonságos ellátásához elengedhetetlenek.

Az eszközök használatáról és a biztonságos munkavégzés otthoni körülményeiről szintén a foglalkoztatóknak kell gondoskodniuk.

Az otthoni munkavégzés alatt a munkavállalóknak kötelességük betartani a biztonságos munkavégzés szabályait, illetve a foglalkoztató által rendelkezésre bocsátott eszközök rendeltetésszerű használata is feltétel. A munkaadó ellenőrizheti a munkavégzést, a digitális eszközökön keresztül ugyanakkor ezt csak akkor teheti meg, ha a beosztott nem a saját eszközeit használja.

Az új home office-szabályokkal a szociális partnerek elégedettek, szerintük azonban néhány ponton – akár más jogszabályok módosításával – a munkavédelmi kérdéseket pontosítani kell. Idetartozik a munkabaleset területe.

Ha a munkavállalót munkavégzés közben, ám otthonában, a kötelezettségének teljesítéséhez köthetően éri valamilyen baleset, akkor az munkahelyi balesetnek minősül.

Ennek megállapítása ugyanakkor nem lesz egyszerű feladat, ráadásul a munkaadó kötelessége, hogy az otthoni munkavégzés is biztonságos legyen, megfeleljen az előírásoknak. Ez viszont nehéz, mivel a foglalkoztatók nem ellenőrizhetnek egyoldalúan az otthonokban.

A kormány többször hangsúlyozta:

a törvénymódosítás az otthoni munkavégzés kereteit szabályozná, ám a részletfeltételeket a lehető legrugalmasabban alakíthatná ki a beosztott és a foglalkoztató, a kettejük közötti megállapodás szerint. A foglalkoztatással összefüggő elvárásokat vagy a munkavégzés helyét, a munkaidő kérdését továbbra is a munkaszerződésben rögzítik.A munka és a család közötti határ megteremtése a munkavállaló feladata, a munkáltató sem támaszthat ugyanakkor irreális elvárásokat, kötelező digitális jelenlétet, így akár bújtatott túlórát vagy a munka kezdetének és végének egyoldalú, azonnali megváltoztatását.

A várakozások szerint a járvány erősödése az otthoni munkavégzés újabb hullámát hozza magával, ám csak azoknál a szereplőknél, ahol erről megegyezett a munkaadó és a foglalkoztatott, illetve az adott munkakör nem zárja ki a távmunkát.