Gerhard Reissner

Gerhard Reissner, Nemzetközi Bírói Egyesület volt elnöke, jelenleg tiszteletbeli elnöke megdöbbentőnek nevezte annak a kérdőívnek a tartalmát, sőt magát a tényét is a 168 Órának adott nyilatkozatában, amellyel dr. Handó Tünde OHB-elnök a közelmúltban a bíróságok intranethálózatán a felhasználók véleményét tudakolta az ő ellenőrzésére hivatott Országos Bírói Tanács (OBT) törvényes átszabásának lehetőségeiről. Az elszomorító összképet erősíti a Bírói Tanácsok Európai Hálózatának friss jelentése is, amely szerint a felmérésben szereplő 25 európai ország közül Magyarországon és Romániában éri legtöbb fenyegetés a bírói függetlenséget. A felmérésben részt vevő magyar bírák több mint ötven százaléka szerint a vezetői megbízásokat a jelöltek nem csupán képességeik és teljesítményük alapján nyerik el.

Az Európai Bírói Egyesület májusi vizsgálata után kiadott jelentés egyfajta alkotmányos válságról beszélt Magyarországon. A 168 Órának adott, a lapban október 24-én megjelent interjúban Gerhard Reissner főbírót egyebek mellett a következőket mondja:

– A magyar bírói hatalmi ágban kialakult helyzet azért minősíthető alkotmányos válságnak, mert az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal is közvetlenül az alkotmány alapján működő intézmény – magyarázta. – Az Alaptörvény világosan meghatározza: a tanács feladata, hogy ellenőrizze az OBH elnökének tevékenységét. Ez azonban lehetetlenné vált, amikor tavaly ősszel a hivatal elnöke egyoldalúan kinyilvánította, hogy álláspontja szerint a tanács elveszítette működőképességét, mert összetétele hiányos. A nemzetközi gyakorlatban több mint szokatlan, és a jogállamiságot is megkérdőjelezi, hogy az ellenőrzés alá vont intézmény vezetője érvénytelennek nyilvánítsa egy olyan testület működését, amelynek kontrollja alatt működnie kell.

– Az sem felel meg az alkotmányos előírásoknak – folytatta az elnök –, hogy az a személy, adott esetben az OBH elnöke, akinek gondoskodnia kell arról, hogy a bírói tanács tagjait időben megválasszák, feladatának teljesítését halogassa, majd éles bírálatként fogalmazza meg, hogy a tanács hiányosan működik. Magyarországon tehát a bírósági rendszer két alapvetően fontos, meghatározó testülete ellentétbe került egymással, ami veszélyezteti a bíráskodás iránti bizalmat, ez pedig veszélyezteti a jogállam működését is.

Gerhard Reissner szerint mindezt különösen problematikussá teszi az a fontos jogkör, amelyet az OBH elnöke tölt be a bírósági vezetők kinevezésében. Az OBT számos olyan esetet tárt fel a vizsgálóbizottság tagjai előtt, amikor megüresedett bírósági elnöki posztokra kiírt pályázatok eredményét az OBH-elnök érvénytelenítette, méghozzá meggyőző érvek vagy akár bármiféle érvelés nélkül.

Gerhard Reissner főbíró szerint nyilvánvaló, hogy nem valamely európai intézmény, csak Magyarország és a magyar nép hivatott arra, hogy saját alkotmányos gondjait megoldja. Igaz, ehhez arra van szükség, hogy a magyar emberek valóságos információkhoz jussanak arról, ami hazájukban történik.

Az interjú teljes szövege ide kattintva olvasható.

Az üggyel kapcsolatos korábbi közleményünk itt olvasható:

Vészharangot kondítottak - „Európa és a jogállam” címmel nemzetközi konferenciát tartottak Bécsben