Julien Papineau

„Maurice nyert” – hangoztatta Julien Papineau, a szárnyas tulajdonosa, Corinne Fesseau (címképünkön, híres kakasával) ügyvédje. A kakas ügye nagy médiavisszhangot keltett, számtalan rajongót és támogatót sorakoztatva fel Maurice mellett.

A szárnyas tulajdonosa ellen két nyugdíjas emelt panaszt. A párnak nyaralója van az Atlanti-óceánon fekvő Oléron-szigeten, Maurice viszont reggeli kukorékolásával nem hagyja aludni őket. A bíróság a panaszosok ellen döntött, sőt elrendelte, hogy a perköltségek viselése mellett 1000 euró kártérítést fizessenek Fesseau-nak – mondta Papineau.

Döntését a bíróság egy szakértő jelentésére alapozta, aki három éjszaka figyelte meg Maurice kukorékolási szokásait. A szomszédok állításával szemben a kakas csak 6 óra 30 perc felé zendített rá, nem pedig hajnali négykor. Sőt – állapította meg a szakértő – csukott ablak mellett a kukorékolás alig hallható.

„Nem találok szavakat” – jelentette ki Fesseau az ítélethirdetést követően. „Ez győzelem mindenki számára, aki hozzám hasonló helyzetben van. Remélem precedenst teremt a döntés” – fűzte hozzá.

A Maurice körül kirobbant vita egész Franciaországot megmozgatta, hiszen a gall kakas nemcsak az ország címerállata, hanem a vidéki lakosság és a vidékre költözöttek közötti konfliktus szimbólumává is vált.
Christophe Sueur

„Ez az intolerancia csúcsa. Az embereknek el kell fogadniuk a helyi hagyományokat” – jelentette ki Christophe Sueur, Maurice otthona, Saint-Pierre-d’Oléron falu polgármestere, aki már

indítványozta is, hogy a vidéki zajokat helyezzék védelem alá a nemzeti kulturális örökség részeként. Maurice támogatására egyébként már 140 ezren írtak alá egy petíciót.

Franciaországban nem mennek ritkaságszámba az olyan perek, amelyeket hangos állatok vagy templomharangok miatt indítanak. Jelenleg egy hasonló ügyben folyik eljárás egy kacsa- és lúdtenyésztő ellen csendháborítás miatt. Az ügyet október elején fogják tárgyalni. Sajtójelentések szerint egy korábbi ügyben egy grignols-i házaspárnak le kellett csapolnia kerti tavacskáját, mert a helybéli lakosok nem voltak elragadtatva a békák brekegésétől.