Év végére teljes egészében átadják a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által fejlesztett 215 végpontos országos videokonferencia-rendszert – jelentette be Dömötör Csaba, a NISZ projektmenedzsment igazgatója. A rendszer a bíróságokat, a kormányhivatalokat és a büntetés-végrehajtási intézeteket köti össze, hogy a tervek szerint hatékonyabbá, rugalmasabbá és olcsóbbá tegye a nyomozó hatóságok és a bíróságok munkáját, valamint bizonyos elektronikus közigazgatási folyamatokat – írta a bitport.hu.

A projekt a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program keretében valós meg 3 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból. Dömötör szerint az összeg jelentősebb részét, mintegy négyötödét fordították az eszközök beszerzésére (hardver és szoftver), a többit pedig a rendszerintegrációra.

Mint azt Dömötör elmondta, olyan skálázható és interoperabilitást biztosító rendszer – lényegében egy videokommunikációs platform – kiépítése volt a cél, amelybe később más végpontokat is be tudnak kapcsolni, például akár Skype for Business-szel is lehessen a más végpontokat felhívni.

Jelenleg a rendszer elsősorban távmeghallgatásra használható, akár védett tanúk esetében is – a tanúvédelmi program ezzel a módszerrel lényegesen hatékonyabbá tehető. Utóbbira a 215 végpontból 133 alkalmas erre, 72 van a bíróságokon, 39 a büntetés végrehajtási intézeteknél, 18 található a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál, valamint van négy gyorsan telepíthető mobilvégpont is. A rendszer videokonferenciára és pont-pont közötti videohívásokra egyaránt alkalmas.

A georediundáns központi vezérlőegységet a kormányzati adatközpontban alakították ki, ezt 180 virtuális szerver szolgálja ki, ami Dömötör szerint jó időre elegendő kapacitást biztosít. A kommunikáció biztonságát két elem is garantálja: egyrészt a végponti titkosítás, másrészt az, hogy a teljes kommunikáció a zárt rendszerben, a Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton megy.

Egy telefonkönyv-funkció, valamint ehhez kapcsolódva egy erőforrás-foglalási rendszer segíti a távmegbeszélések, videokonferenciák és távmeghallgatások megszervezését, emellett támogatja a központi felvételrögzítést és az online közvetítést is.

Mindegyik végponton kialakítottak speciális tárgyalókat és meghallgató helyiségeket, valamint a mobil végpontokkal bármely helyszín alkalmassá tehető erre, ha valamilyen speciális igény vetődne fel. A végpontokat sztenderdizálták is a helyiségek méretének és funkciójának függvényében.

Egy bírósági tárgyalóteremben, amely jellemzően a legbonyolultabb helyszín ebből a szempontból, egy teremkamera közvetíti a helyszínen jelen lévő valamennyi résztvevő képét. Egy másik kamera dedikáltan csak a bíró(k)at, illetve a bírósági titkárt közvetíti. A bírói pulpitus mögött lévő harmadik kamera a vád és védelem, illetve al- és felperes képviselőit, valamint a helyben lévő kihallgatottat és a tanút mutatja – ez utóbbinak előre beállítják a pozícióját és a látószögét. Végül a pulpitusra is került egy dokumentumkamera. A tárgyalás minden megszólaló résztvevője kap saját mikrofont (összesen nyolc áll rendelkezésre). A tárgyalásba távolról bekapcsolódókat két nagy méretű monitor mutatja (lásd az alábbi vázlatot).

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága munkatársa, Veszeli Dániel bv. alezredes, a Központi Szállítási és Nyilvántartási Főosztály megbízott vezetője (képünkön), ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a rendszer nem kizárólag a bíróságok számára használható. Ha például egy család több tagja tölti börtönbüntetését egy időben, akkor számukra ezen keresztül biztosítható a kapcsolattartás. Ettől komoly megtakarításokat remélnek a személyszállítási kiadásokban. Emellett a bíróságok kapcsolattartását is segíti, akár határon átnyúlva is.

Bár a rendszer üzemkész, még folynak a mérések és finomhangolások, így az év végig lezárul a projekt – mondta Dömötör Csaba.