"Feladataimat becsületesen, hűségesen, pártatlanul és lelkiismeretesen fogom végezni" - ígérte Khan a hágai bíró testület előtt tett esküjében, miként arról az MTI beszámolt.

Khan a nemzetközi sajtónak tett rövid nyilatkozatában elmondta, hogy hatékonyabbá szeretné tenni az ügyészségi eljárásokat, és sikeresebbé a bíróság elött folyó tárgyalásokat.

"A büntetőbíróság az igazságszolgáltatás reményét testesíti meg egy olyan modern 21. században, amelyben középkori bűnöket követnek el: nemi erőszakot, kínzásokat, tömeggyilkosságokat" - jelentette ki.

Khan az ICC számára kényes időszakban veszi át a főügyészi teendőket. A törvényszék ugyanis masszív politikai nyomás alatt áll a palesztin területeken, illetve Afganisztánban elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében tervezett vizsgálatok miatt, amelyek az amerikai és az izraeli hadsereg tagjai elleni perekhez vezethetnek.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael és Kína azonban nem fogadja el a testület joghatóságát. Az ICC a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket akkor is vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes, vagy nem hajlandó.