A közigazgatási bíróságokkal kapcsolatos legfrisebb miniszteri nyilatkozatot lásd korábbi közleményünkben,ide kattintva.

Arról, hogy januártól a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás kereteinek változása miatt novemberig csaknem kétszáz közigazgatási ügyszakos bírót kell kinevezni és az ehhez kialakított pontrendszer értelmében a köztisztviselői karból is érkezhetnek pályázók, dr. Handó Tünde úgy fogalmazott: szó sincs arról, hogy laikusok kerülnének be bíróként a rendszerbe és hasznos tapasztalattal gazdagíthatják a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat a kívülről érkező új bírák, akikkel szemben szintén alapvető elvárás, hogy függetlenül és pártatlanul döntsenek minden ügyben.

A közigazgatási bíróságok intézményét már az azóta elfogadott jogszabályok parlamenti vitájában is kritizálták az ellenzéki pártok, majd idén nyáron akkor vált ismét a közbeszéd témájává az ügy, mikor a 444.hu megírta, hogy egy kiszivárgott igazságügyi minisztérium javaslat értelmében megváltoztatnák a bírók kiválasztására vonatkozó előírásokat és az új pontrendszerben egy Fideszhez lojális minisztériumi alkalmazott könnyebben kaphatna bírói kinevezést, mint egy bírósági titkár.

A tárca a cikkre közleményben reagált, amely alapján az Igazságügy Minisztérium fontosnak tartja, hogy egy közigazgatási bírói álláshelyre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők, a pályázatok elbírálásakor pedig elsődleges jelentőségűek legyenek a szakmai követelmények.

A Jobbik erre augusztus elején jelezte, hogy alaptörvény-ellenesnek tartja, hogy a kormány a sarkalatos törvényt megkerülve, rendeletben készül módosítani a közigazgatási bírók kinevezésének szabályain. Trócsányi László igazságügy miniszter a Figyelőben megjelent írásában hangsúlyozta, hogy a kinevezési pontrendszer a közigazgatásban töltött joggyakorlatot és a közigazgatás-tudományban való jártasságot is megfelelően honorálja, ellentétben a jelenlegi rendszerrel. Az pedig sértő az egész magyar köztisztviselői karra nézve, hogy a közigazgatásból érkezők nem lehetnek függetlenek – tette hozzá a tárcavezető.