Dr. Fülöp Tamás

A pénzügyi lízing és a szállítmányozási szerződés tizedikes gimis tankönyvben megjelenő definíciója is fontos, de mi a napi jogot szeretnénk megmutatni nekik. Saját nyelvükön, lehetőleg definíciók és szaknyelv nélkül - mondja a fejlesztők nevében dr. Fülöp Tamás budapesti ügyvéd abban az érdekes interjúban, amit. dr. Bálint Szilvia ügyvéd, a lap rovatvezetője készített vele, s ami teljes terjedelmében az Ügyvédek Lapja 2021/5., várhatóan október 15. körüli napokban megjelenő lapszámában lesz olvasható. Az interjú beszédes címe: Olyan ajtók nyíltak ki előttünk, amikről nem is tudtuk, hogy ott vannak.

Valójában semmi többet nem szeretnének - folytatja dr. Fülöp Tamás. Nem érzik feladatunknak a jogszolgáltatás intézményeinek bemutatást, a bíróságokét, ahova az emberek nagy része, ha minden jól alakul, soha nem jut el. Ezt a munkát - emlékeztet - például a bíróságok a Nyitott Bíróság programban elvégzik és kitűnően végzik. "Mi az utca emberének napi kérdéseivel szeretnénk foglalkozni. Nincsenek pályaorientációs céljaink sem, ha persze valaki megszereti a jogot, csak mert kicsit megérti és felismeri, hogy nem is annyira idegen dolog az, annak örülünk." - teszi hozzá.

És hogy miért lett a program neve: "Jogger"? Dr. Fülöp Tamás elmondja: összegyűjtöttek néhány nevet a programra, ami eszünkbe jutott, aztán egy kis részét megismertették sok fiatallal, és ők meglepő egyhangúsággal azt választották, "ami nekem például a legkevésbé tetszett" - teszi hozzá őszintén. Ez jólecke volt a program ügyvéd-fejlesztőinek is, mert "ez mutatta meg, hogy ha ilyen fába fágjuk a fejszét, nem elég azt gondolni, hogy tudom, hogy mi jó nekik, hanem meg kell kérdezni őket, mert lehet, hogy egész más, mint amit én annak gondolok. És azóta, ezért és épp miattuk megszerettem én is."


A Jogger.hu kommunikációs felületein megjelenő képek, posztok, videók meglehetősen elütnek azoktól, amiket például egy ügyvédi iroda kommunikációjában megszokhattunk. Itt vannak például a pingvinek... Ez volt a cél - fejti ki dr. Fülöp Tamás az Ügyvédek Lapjának adott interjúban. A Joggernek a középiskolásokhoz, kell szólnia, az ő nyelvükön az ő képi világukkal, és persze az ő pedagógusaikhoz és szüleikhez. Egész egyszerűen azért, mert hogyan máshogy mutassuk be nekik, hogy a jog nem egy fennkölten idegen valami, hanem társ, sőt segítő barát is lehet. Az ügyvéd ugyanez. A pingvinek pedig egy véletlen folytán csöppentek a Joggerbe, utána pedig hozzánk nőttek. Sőt, most már komoly terveink is vannak velük.

Az interjúban még sok érdekes kérdésre ad választ dr. Fülöp Tamás:

  • Miért a fiatalok, miért a középiskolások?
  • Hogy fogadták az ötletet a pedagógusok és a fiatalok?
  • Már elérhető a honlap, megjelent a közösségi platformokon is. Hogyan jutott el idáig az ötlet?
  • Hány részből áll a program?
  • Milyen formában zajlik majd a jelenléti oktatás?
  • Kik azok az ügyvédek, akik részt vesznek a kezdeményezésben?
  • Hogyan fogadták a kezdeményezést az ügyvéd kollégák?
  • Mi a Kamara szerepe a programban?
  • Mik a program további távlati lehetőségei, céljai?

Mi is a Jogger?