Dr. Bárándy Péter

Alkotmányossági teszt

A miniszternek ezen esetekben – nevezetesen amikor a titkosszolgálatoktól érkező lehallgatási előterjesztéseket kell mérlegelnie, azaz jóváhagyni vagy éppen elutasítani – egy alkotmányossági tesztet kell lefolytatnia. Azt kell mondania a szolgálatoknak, támasszák alá, hogy ezek az információk csak leplezett eszközökkel szerezhetőek be. És ha ez valóban így van, akkor azt kell vizsgálni, szükséges-e és arányos-e az alapvető jogok ilyen mértékű korlátozása.Nincsenek ilyen szempontból védett szakmák.

Nincsenek ilyen szempontból védett szakmák

Arra vonatkozóan, hogy bármiféle hivatás vagy munkakör betöltése lehet-e akadálya egy kellően indokolt titkos lehallgatásnak, az egykori miniszter – aki hivatali idején a titkosszolgálatok által kért, miniszteri engedélyhez kötött titkos információk megszerzését, mint például a lehallgatások, titkos házkutatások, maga is mérlegelte, illetve engedélyezte – elmondta: nincsenek ilyen szempontból védett szakmák.

Dr. Bárándy Péter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy meglepte dr. Varga Judit igazságügyiminiszter asszonynak egy külföldi újságíró kérdésére - adna-e engedélyt újságírók megfigyelésére? - adott válasza, miszerint „a kérdés feltétele is provokáció”. Pedig erre a kérdésre – mondta az interjúban dr. Bárándy Péter – a helyes és igaz válasz az, hogy: „Miért ne?” Mert ha egy újságíró tesz olyat, ami nemzetbiztonsági sérelemmel jár, akkor szóba jöhet a megfigyelése.

"Picit elrugaszkodtak..."

Azt is elmondta, hogy nem tud arról, hogy valakit bírói vagy miniszteri engedély nélkül hallgattak volna le, arról viszont igen, hogy „az engedélytől egy picit elrugaszkodott a titkosszolgálat, ami szintén jogsértő”.

Az interjú teljes szövege, amiben egyebek mellett arról is szó esik, hogy

  • miben speciális egy újságíró megfigyelése,
  • kinek a felelőssége egy jogszerűtlen engedély kiadása,
  • hogyan lehetne tisztán látni az ügyben

ide kattintva olvasható.