Dr. Varga Judit

Összességében az a tendencia – derült ki a 168.hu közérdekű adatigénylésére a tárca által megküldött számokból -, hogy évről-évre nő az ilyen miniszteri engedéllyel végzett titkos műveletek száma.

Magyarországon a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a katonai, illetve polgári titkosszolgálatok – a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) kivételével – jogosultak az olyan, nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre, amelyhez igazságügyi miniszteri jóváhagyás kell. Érdekesség, hogy míg a szintén külső engedélyhez – de nem miniszteri, hanem bírói vagy ügyészi jóváhagyáshoz – kötött bűnüldözési célú titkos

információgyűjtésnél a törvény tételesen felsorolja, mely esetekben lehet ilyet indítani, addig a nemzetbiztonsági célúaknál a terrorcselekmény megakadályozása mellett elég, ha Magyarország nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítése a cél.

Ilyen, nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésből az Igazságügyi Minisztérium közlése szerint 2021-ben április közepéig 499-et engedélyeztek, ami naponta csaknem 5 titkos művelet jóváhagyását jelenti. Tavaly 1285 engedélyt hagyott jóvá dr. Varga Judit, ami átlagosan kevesebb, mint napi hármat jelent.

Ha hosszabb távon vizsgáljuk az adatokat, akkor kiderül – írta a 168 óra -, hogy a koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-as évet leszámítva a titkosszolgálatok évről-évre egyre több ilyen titkos műveletet végeznek kormányzati jóváhagyással. A szaktárca által küldött adatok szerint, míg 2018-ban 1282 ilyenre kaptak engedélyt, addig 2019-ben már 1340-re, ha pedig idén az első negyedéves számokhoz hasonlóan alakul az egész év, akkor 2021-ben 1700-nál több is összejöhet. A növekedést jól érzékelteti, hogy 2015-ben még csak 1038 ilyen művelet volt, 2016-ban 1151, 2017-ben pedig 1256.

A cikk ide kattintva olvasható teljes terjedelmében.