Az OTP Banknak a lakossági ingatlanhitelezést érintő tájékoztatásából (a teljes dokumentum ide kattintva olvasható) az alábbiakat emeljük ki.

Az eljáró ügyvéd nyilatkozata

"Tekintettel a kivételes helyzetre, mind a piaci, mind pedig a támogatott hitelek esetén a hitelkérelem befogadásához, illetve piaci hitelek esetén a kölcsön folyósításához az is elfogadható, ha az adásvétel tárgyában eljáró ügyvéd - az ügyfél felhatalmazása alapján - arról nyilatkozik, hogy a hiteligényléshez benyújtott adásvételi szerződés eredeti példányát benyújtotta az illetékes földhivatalhoz.

Mikor fogadható el?

Ha:

  1. a nyilatkozat és a földhivatalba benyújtott dokumentum elválaszthatatlan módon össze van fűzve (pl. öntapadós etikett címkével, amelyet a felragasztás után az ügyvéd szárazbélyegzővel látott el), vagy
  2. a nyilatkozatot és földhivatalba benyújtott dokumentumot az ügyvéd elektronikusan hiteles formában, elektronikus úton (.es3 kiterjesztésű fájlként csatolva) küldi meg a Bank részére.

Elengedhetetlen: a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés

Támogatott hitelek és állami támogatások esetén azonban legkésőbb a szerződéskötésre rendelkezésre kell hogy álljon a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés. A szerződéskötést megelőzően az érkeztetett adásvételi szerződés tartalmának egyezőségét a Bank vizsgálja. Ha az ügyfél az igényléskor - a földhivatal jelenlegi gyakorlata miatt - nem tud érkeztetett adásvételi szerződést benyújtani - a Bank nyomatékosan fel hívja a figyelmet arra, hogy szerződéskötésre kizárólag a korábban benyújtott adásvételi szerződéssel azonos tartalmú, érkeztetett adásvételi szerződés benyújtása esetén van lehetőség."