Társaságok széles körének jelent pénzügyi és adminisztrációs könnyítést, hogy társasági adó, innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója vonatkozásában 2019-től megszűnt az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség. Azoknak a társaságoknak azonban, melyek nettó árbevétele a megelőző adóévben elérte a 100 millió forintot, december 20-áig továbbra is ki kell egészíteniük a befizetett helyi iparűzési adóelőlegeiket a várható éves adó összegére – hívta fel a figyelmet a Deloitte.

A helyi iparűzési adóelőlegek kiegészítése mellett utoljára az idei évben van lehetőség arra, hogy az adóhatóság felé benyújtott nyilatkozatban az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig (azaz naptári éves adózók esetében december 20-áig) a társaságok a társasági adóelőleg-kiegészítési kötelezettség teljesítését válasszák.

Ádám Endre

Az önkéntes feltöltés lehetősége kifejezetten azon adózók számára lehet előnyös, akik élni kívánnak a filmalkotás támogatására és/vagy a látvány-csapatsport támogatására történő adóelőleg felajánlással, ugyanis az évközi adóelőlegek, illetve az adóelőleg-kiegészítés terhére tett felajánlás után magasabb adójóváírás illeti meg a társaságot, mint az évvégi adóbevallásban az éves adó terhére tett felajánlás esetében – mondta Ádám Endre, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Az adójóváírás összege az évközi adóelőleg-felajánlás és az „önkéntes” adóelőleg-kiegészítésre tekintettel tett felajánlás összegének 7,5 százaléka. Az éves adó terhére tett felajánlás esetében csak a felajánlott összeg 2,5 százaléka után jár adójóváírás. A magasabb adójóváírás elérése érdekében tehát érdemes a társaságoknak mérlegelni, hogy éljenek-e az önkéntes feltöltés lehetőségével.

Az önkéntes alapon történő adóelőleg-kiegészítés esetében azonban körültekintéssel kell eljárniuk a társaságoknak, ugyanis amennyiben az esedékességig az adóévi várható adó összegét – figyelemmel az adóév során megfizetett adóelőleg összegére is – nem fizetik meg legalább 90 százalékos mértékben, a befizetett előleg és az adóévi adó 90 százalékának különbözete után 10 százalékig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság – tette hozzá Ádám Endre.