A Budapestre érkezett kilencven ösztöndíjas joghallgatót dr. Varga Judit igazságügyi miniszter köszöntötte – közölte a tárca. Varga Judit elmondta: a tárca nagyságrendileg 250 vidéki joghallgatót támogat minden szemeszterben már 2016 óta, célunk pedig, hogy megerősödjön az öt vidéki városban folyó jogászképzés, amely nagymértékben hozzájárul a vidék népességmegtartó és gazdasági erejéhez. A komplex program dr. Trócsányi László korábbi igazságügyminiszter kezdeményezésére jött létre, ami a jogászképzés színvonalának emelését célozza országosan.

Dr. Varga Judit előadásában hangsúlyozta, hogy a technológiai fejlődés a jogászi hivatásra is hatással van és az rengeteg kihívást tartogat a fiatal jogászok számára. Az információs társadalomban olyan fehér területek várnak felfedezésre, mint a cryptovaluták világa, a robotok és a mesterséges intelligencia jogi aspektusai, vagy a Google és a Facebook tevékenysége kapcsán a minisztériumban létrehozott munkacsoport által is vizsgált digitális szabadság kérdése – mondta az igazságügyi miniszter.

Kiemelte: fontosnak tartják, hogy a tehetséges és kiemelkedő tanulmányi és szakmai teljesítményű diákok eredményeit elismerjék és tovább ösztönözzék, így a kormány így minden évben 500 millió forintot biztosít az Igazságügyi Minisztériumnak a jogászképzést támogató ösztöndíjprogramok finanszírozására, valamint kutatás- és oktatásfejlesztésre és a doktori iskolák támogatására.

Dr. Bóka János (Foto: birosag.hu)

A köszöntőt követően dr. Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára tartott előadást, amelyben európai uniós jogeseteket szemléltetett irodalmi példákon keresztül. A szakmai munka később kisebb csoportokban folytatódott, ahol a tárca munkatársai mutatták be saját szakterületüket és engedtek betekintést egy-egy munkamenetbe vagy esetbe.

(Címfoto: Oláh Márk/IM)