Dr. Bánáti János (Foto: Panpress)

A MOKK komolyan veszi az ügyvédi kar jelzéseit - állapítja meg a MÜK közleménye, amely a kamara honlapján jelent meg.

Mind az ügyvédségnek, mind pedig a közjegyzőknek egyaránt elemi érdeke a MÜK és a MOKK közötti szoros szakmai együttműködés és ennek fenntartása - hangsúlyozta a MÜK legutóbbi, november 11-én tartott elnökségi ülésén dr. Tóth Ádám, a MOKK elnöke, aki dr. Széchenyi-Nagy Kristóf, az MOKK jogi ügyvezetőjével képviselte a közjegyzői kart, elfogadva dr. Bánáti János elnök meghívását, amit eredetileg a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) kezdeményezett.

Dr. Tóth Ádám tájékoztatta a MÜK elnökségét:

amikor jelzéseket kaptak, hogy az állami igényre megjelentetett hirdetések közül van olyan, amelyiket az ügyvédi kar sérelmez, azonnal intézkedtek ennek a műsorról való levétele érdekében.
Dr. Tóth Ádám (Foto: Origo)

Szükségesnek tartotta az elnökség előtt annak leszögezését, hogy „ha megbántott valakit bármelyik ezek közül a reklámok közül, anélkül, hogy ne hangsúlyoznám, hogy

ez egy nem teljesen szabadon választott helyzet,

én mindenki nevében elnézést kérek tőletek, és kérem, hogy máskor is jelezzétek, hogy ha valamiről úgy gondoljátok, hogy nem jó, mert csak folyamatos párbeszéddel tudunk együttműködni.”

A közjegyzőség és az ügyvédség közötti együttműködés egyébként az okirat szerkesztésnél is megfigyelhető - hívja fel a figyelmet a MÜK közleménye. A közjegyzők tulajdonjog-átruházási szerződést minimális számban – az évi kb. 100 000-ből országosan kb. 2700-at – ellenjegyeznek, ezek nagyobb részét is ügyvédek készítik elő és foglaltatják közokiratba az ahhoz fűződő bizonyító erő és kikényszeríthetőség miatt.

Dr. Széchenyi-Nagy Kristóf (Foto: Panpress)

A közjegyző tehát e körben mintegy kiegészíti az ügyvédi munkát.

Dr. Tóth Ádám elnöki bevezetőjét követő hozzászólásokat összefoglalva dr. Bánáti János elnök megköszönte a vendégek látogatását és azt az őszinteséget, amellyel

egyértelművé tették a különbséget az állami feladatot – az állam által meghatározott - „kiszervezés” keretében, és az állam által meghatározott elvárások alapján végző közjegyzőség és a szabadfoglalkozást független keretek között folytató ügyvédség között.

A különbözőségek mellett azonban a hivatásrendeket számtalan szakmai és érdekbeli azonosság köti össze, ezért a szoros együttműködés a jövőben is kívánatos - mondta a MÜK elnöke.