Nincs sok vonzóbb hely, mint Andorra, Liechtenstein, San Marino vagy Monaco. A turista csak ámul az elképesztő tájak, középkori épületek láttán, a tehetősebbek pedig valóságos mennyországban érezhetik magukat az adómentes luxusvásárlás és az alacsonyan tartott adók földjén.

Andorra

Az itt élők azonban nem csak a ragyogó oldaláról ismerik ezeket az országokat. Mind a négy államban csorbát szenvednek ugyanis az alapjogok, különösen a nők jogainak terén – írta közleményében az Európai Szövetség a Szabadságjogokért (Liberties). Egyikben sem megengedett az abortusz, Andorrában, Liechtensteinben és San Marinóban még szexuális erőszak, incesztus vagy magzati fejlődési rendellenesség esetében is bűncselekmény a terhességmegszakítás.

A Vice nemrég részletesen beszámolt arról, mekkora terhet ró az itt élő nőkre ez a szigorú szabályozás. Több ezerre teszik azoknak a nőknek a számát, akik az elmúlt évtizedekben terhességmegszakítás céljából Andorrából Spanyolországba vagy Franciaországba voltak kénytelenek utazni. Ezekben az országokban annyira távoli még, hogy maradéktalanul megvalósulhasson az abortuszhoz való jog, hogy az aktivisták hosszú távú stratégia mentén egyelőre csak az olyan kivételes esetekre érvényes legalizálást tűzik ki célul, mint a nemi erőszak, a vérfertőzés és a magzati rendellenesség.

Lichtenstein

Andorrában nem sok sikerrel kecsegtet a küzdelem. A kormány alig néhány éve, 2005-ben hozta meg azt az új törvényt, amelyik alapján egy nőt két és féléves, a beavatkozást végrehajtó orvost pedig bizonyos esetekben akár tizenkét éves szabadságvesztésre ítélhetnek terhességmegszakításért.

Monacóban a nevezett kivételes esetekben megengedett az abortusz, de csak 2009 óta. Nyugat-Európában ez a megrögzötten katolikus ország egyébként az utolsó, amelyik semmilyen formában sem ismeri el az azonos neműek élettársi kapcsolatát. Idén ugyan terítékre került egy ezzel foglalkozó törvényjavaslat, ám végül elhalasztották a vitáját, októberig egész biztosan nem kerül napirendre.

San Marino

A katolikus egyház amúgy mind a négy országban óriási befolyással bír. Monacóban csak akkor enyhítették az abortusz szabályozását, miután a vadul tilalompárti vallási tekintélyek leszálltak a témáról. Andorrában az utóbbi időben harsányabbak lettek a női önrendelkezés szószólói, de az egyház sem volt rest és kilátásba helyezte, hogy ha törvényessé teszik az abortuszt, azonmód elmozdítják a püspököt és véget vetnek a társfejedelemségnek. A liechtensteini herceg pedig azzal fenyegetőzött, hogy ilyen esetben egyszerűen elhagyja az országot.

Mégis okkal reménykedhetünk abban, hogy hamarosan változások következnek be. Liechtensteinben mintha elfogadóbbá vált volna a közhangulat az abortusz legalizálását illetően, a terhesség első 12 hetében, amennyiben a magzatnak fejlődési rendellenessége van. II. János Ádám herceg, az ország tulajdonképpeni vezetője viszont a nyilvánosság előtt kijelentette, hogy megvétózna egy erről szóló népszavazást. Ezzel nyomban el is illant a változás lehetősége, ugyanakkor a szavazók 47,7 százaléka a herceggel szembeszegülve a javaslat mellett tette le a voksát.

Monaco

Andorrában 2018 szeptemberében tüntettek először az abortusz legalizálásáért. Egy olyan országban, ahol még nemigen került sor semmiféle tömeges megmozdulásra, sokat jelentett ez a népes és békés demonstráció.

Az elmúlt évszázad során Európa rengeteget fejlődött az emberi jogok terén, így valószínűleg csak idő kérdése, hogy ezekbe a kisebb zugaiba is befújjon a változás szele. Ehhez azonban folyamatosan és egyre határozottabban kell kiállniuk az embereknek ezekért a jogokért - a szavazófülkében csakúgy, mint az utcán.