Nagy többséggel választották meg ismét dr. Csontos Laurát

Dr. Csontos Laura (Foto: Panpress)

Az elmúlt évekhez mérten magas részvétel mellett zajlott le a BÜK ÜJT tisztújító közgyűlése szeptember 5-én. Az ügyvédjelöltek megtöltötték a Klubtermet, a választás jó hangulatban, kollegiálisan telt. A tagozat elnökének dr. Csontos Laurát választották újra a leköszönő elnökség évértékelőjének, illetve a felszólalások és a bemutatkozások meghallgatását követően.

A Közgyűlésen dr. Csontos Laura kiemelte: nagyon örülnek annak, hogy a jelöltek nagy aktivitással vettek részt az elmúlt év rendezvényein és annak is, hogy folyamatosan növekvő számban, bizalommal és jó ötletekkel fordultak az Elnökséghez.

Alakuló ülését az ÜJT öt nappal később, szeptember 10-én tartotta: dr. Kelemen Tibort alelnöknek, dr. Horváth Vivien LL.M.-et kül- és belügyekért-, dr. Balázs Dávidot rendezvényszervezésért-, valamint dr. Kratochwill Sz. Györgyöt oktatási- és munkaügyekért felelős referensnek választották (lásd: címfotónkat).

Az ÜJT előtt álló év

Dr. Csontos Laura újraválasztási programja alapvetően az Elnökség megkezdett munkájának folytatására épült. Az előtte álló ciklusban tovább bővítené az ügyvédjelöltek számára elérhető kedvezmények és együttműködések palettáját, összeállítana az elmúlt időszakban tapasztalt „gyakori kérdések” alapján egy átlátható, aktualizált „kisokost”, valamint ezzel összefüggésben folytatná a kamarai honlap jelöltekre vonatkozó részének update-eltetését.

Az elnökség tovább kívánja folytatni a közösségépítést és a networkinget. Ezért idén is havi rendszerességgel szerveznek majd különböző szakmai- és szabadidős programokat. Céljuk továbbá együttműködni más hivatásrendekkel. Tavaly az MKKE-vel szerveztek több sikeres, közös programot. Elképzelhetőnek tartanák, hogy ezt a hagyományt folytatva, más hivatásrendekkel is szervezzenek közös eseményeket. Szeretnék kiszélesíteni a nemzetközi lehetőségeket és esélyt adni a jelöltek számára, hogy érdeklődésüknek megfelelően a szervezési feladatokban részt vehessenek – tudtuk meg.

A tagozat elnökének ez a harmadik jelölti éve és egyben harmadik éve az Elnökségben is, amelyből egy évet elnökségi tagként, kül- és belügyi referensként, egy évet elnökként töltött. Ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy az idei – mint fogalmazott – meglehetősen erős és motivált csapat a lehető legteljesebben átlássa az ÜJT működését és feladatait, hogy a soron következő tisztújítás alkalmával választott Elnökségnek át tudja majd adni a szervezési és koordinációs feladatok irányítását annak érdekében, hogy az eddig elért eredményeket a jövőben tovább vihessék.

Az elnökség továbbra is nagy hangsúlyt kíván fektetni a Kamarákkal való jó viszony ápolására. Az ÜJT kapcsolata a Budapesti Ügyvédi Kamarával és a Magyar Ügyvédi Kamarával meglehetősen gyors és jó.

Dr. Csontos Laura hangsúlyozta: a BÜK-kel nagyon sokat javult a kapcsolatuk a tavalyi év során, ehhez azonban több tényező is hozzájárult.

„Azt gondolom, hogy nem csak mi vagyunk kommunikatívabbak és aktívabbak, hanem a BÜK 2018 novemberében választott új elnöksége is. Megtiszteltető számunkra, hogy a két Kamara nem csak kikéri a véleményünket a minket érintő ügyekben, de komolyan is veszik azt, és úgy érezzük ők is bizalmat fektetnek belénk és számítanak ránk” – tette hozzá.

Az ÜJT a jövőben is javaslatokat tenne az oktatással kapcsolatban és egyeztetne a jogi előadókkal.

Mérleg – sikerült közösséget építeni a fiatal jogászok számára

Dr. Csontos Laura megosztotta velünk, hogy a Tagozat a tavalyi évet sikernek könyvelte el, mivel kitűzött céljait – különösen a kommunikáció javítását az ügyvédjelöltek és harmadik felek irányába – teljesíteni tudta. Ez számokban mérhető, hiszen a rendezvényeik nagy része telt házas volt, és voltak olyan eseményeik is, ahol többszörös túljelentkezés volt. Már nem azzal van gond, hogy kevesen látogatják a tagozat rendezvényeit, hanem azzal, hogy hogyan férjenek be minél többen.

Az ÜJT elérése jelentősen javult a statisztikai mutatóik alapján. A tagozat rengeteg megkeresést kapott mind e-mailes, mind facebook-os úton. Követőik száma lényegesen megugrott, illetve postjaik elérésének száma is jelentős mértékben nőtt.

A kommunikáció javításának közvetett eredményei vannak – mutatott rá az elnök. Úgy gondolja: az ügyvédjelöltek többsége tisztában van azzal, hogy létezik egy őket képviselő érdekképviseleti szerv, akikhez bizalommal fordulhatnak, és ezt meg is teszik. Ugyanakkor nem lehet itt megállni, mert így is vannak, akik nincsenek tisztában az ÜJT létezésével. Idén az Elnökség tervezi, hogy a nyitó előadásokon és/vagy avatásokon néhány mondatban bemutatkozik, és átad egy névjegykártyaszerű szórólapot az új jelölteknek.

A tagozat által biztosított kedvezményeket és lehetőségeket is egyre többen veszik igénybe. Ehhez a fejlődéshez szükség volt egy erős Elnökségre, akik a munka mellett, szabadidejük számottevő részét az ÜJT feladatainak ellátásával töltötték.

Dr. Csontos Laura a negatívumok közt említette, hogy sok ötletüket azért nem tudták eddig megvalósítani, mert falakba ütköztek, ugyanakkor dolgoznak azon, hogy változást érjenek el azokon a területeken, ahol véleményük szerint erre szükség van. Már említette a honlap modernizálását, de az oktatással kapcsolatban is lennének ötleteik. Több hiányosságot szerettek volna a tavalyi év során pótolni, de egy év kevés volt arra, hogy mindent megvalósítsanak. Kezdeményeztek volna például egy kerekasztal-beszélgetést a jogi előadókkal. Idén igyekeznek az ilyen jellegű elmaradásaikat ügyesebben rendszerezni.

A tagozat több visszajelzést kapott. Az ügyvédjelöltek rendszeresen értékelik az ÜJT-t szóban vagy az interneten, amely – mint az újraválasztott elnök fogalmazott – a magabiztosságuk és lendületük alapját képezi. Úgy érzik, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöksége a köztünk kialakult kommunikáció és együttműködés alapján meg van velük elégedve. Természetesen néhány negatív komment is érte a Tagozatot a jelöltek részéről, amit bárki el tud olvasni a Facebook oldalukon, de építő jellegű negatív kritikát egyelőre nem kaptak, pedig elképzelhető, hogy segítene annak meghatározásában, hogy milyen területeken tudnának még javítani, mit lehetne jobbá tenni, másképp csinálni – vélekedett dr. Csontos Laura.

Kihívások

Az elnökség számára a legnagyobb kihívást idén is az időbeosztás fogja jelenteni. Munkahelyükön mindannyian leterheltek, ugyanakkor komolyan veszik a társadalmi kötelezettségeiket és igyekeznek azokat maximálisan teljesíteni. Objektív szempontból pedig azoknak a falaknak a ledöntése, amelyek tavaly nem sikerültek – avatott be az elnök.

Elárulta: személyesen neki szintén a munka, a magánélet és az ÜJT-vel járó feladatok összeegyeztetése a legnagyobb kihívás. Sokszor munka után állnak neki a feladatoknak, de szívesen csinálják és szeretik is csinálni. Elnökként pedig abban lát kihívást, hogy jó csapatként tudjanak a működőképesség megtartása érdekében funkcionálni és megfelelően motivált utánpótlásuk legyen jövőre. Ugyanakkor hangsúlyozta: az ÜJT mostani Elnökségébe olyan jelöltek kerültek be, akik rendszeresen látogatták a Tagozat programjait vagy segítették a munkáját és rendkívül eltökéltek abban, hogy még többet legyen képes nyújtani az ÜJT a jelölteknek. Komolyan veszik a rájuk bízott feladatokat és sok jó, új ötletük van a 2019/2020-as évre.

Hozzátette: azzal a tudattal szeretné hátra hagyni a Tagozatot, hogy mindent, amit megtehettek az ügyvédjelöltekért azt megtették, és reméli, hogy a jövőre nézve, legalább ennyire, de inkább jobban motivált elnökségek követik.