A képviselők február 12-én megszavazták az EU polgári védelmi rendszerének megújításáról szóló javaslatot.

Ezzel a tagállamok gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd reagálni a vészhelyzetekre és katasztrófákra, legyen szó ismétlődő vagy váratlan helyzetekről – tájékoztatott közleményében az Európai Parlament.
Elisabetta Gardini

Mind az ember által előidézett, mind a természeti katasztrófák bárhol lecsaphatnak és óriási veszteségeket okozhatnak: 2017-ben például 200 ember halt meg Európában természeti katasztrófák miatt, a károk pedig majdnem 10 milliárd euróra rúgtak.

A 2018-as görög és a 2017-es portugál katasztrófák is megmutatták, hogy egy tagállamnak egyedül nincs elég erőforrása a katasztrófák kezelésére, a legtöbb esetben a működési hiány miatt – jegyezte meg Elisabetta Gardini (néppárti, olasz) jelentéstevő.

Már létezik egy közös uniós segítségnyújtó rendszer, ez az EU polgári védelmi rendszere. Ha egy tagállam egyedül nem tudja kezelni a katasztrófákat, innen kérhet segítséget.

A rendszer önkéntes alapon működik, tagjai olyan országok lehetnek, akiknek bizonyítottan behatároltak a lehetőségei. Különösen akkor tud a rendszer segíteni, ha több tagállamot sújt egyszerre katasztrófa. Jelenleg azonban nincs egy központi uniós tartalék, amelyet segítségül lehetne hívni, ha a tagállamok nem tudják kisegíteni egymást.

Az EU polgári védelmi rendszerét több mint 300 alkalommal hívták segítségül 2001-es létrehozása óta.

A Parlament létrehoz egy RescEU nevű eszköztartalékot is, amely akkor lép közbe, amikor a tagállamnak nem áll elég erőforrás a rendelkezésére a katasztrófahelyzet kezelésére.

Ebben erdőtüzek oltására alkalmas repülőgépek, nagy teljesítményű tűzoltófecskendők, tábori kórházak és sürgősségi egészségügyi egységek egyaránt megtalálhatók. A RescEU bevetéséről az Európai Bizottság dönt majd a kérelmező tagállammal és azzal a tagállammal együtt, amely az eszközöket biztosítja.

A képviselők az Európai Unió új polgári védelmi tudáshálózatát is megerősítették. A hálózat a katasztrófavédők, elsősorban a fiatal szakemberek és önkéntesek együttműködését is segíti.

A javaslat végső szövege a Miniszterek Tanácsának hivatalos jóváhagyása után lép életbe. Valószínűsíthetően 2019 nyarán lesz alkalmazható.