A bírák körében kialakult helyzettel kapcsolatos korábbi közleményünk:

x x x x x x x x x x x x x x

Dr. Rajmon Balázst (címfotónkon) - a hvg.hu kereste, hogy a részletemfelől informálódjon, de nem akart nyilatkozni. Rajmon lemondása miatt valamennyi ügye, így Hunvald György Erzsébetváros volt szocialista polgármesterének pere is új bíróhoz kerül, s azokat emiatt elölről kell kezdeni.

A Fővárosi Törvényszék válasza

A bírák ítélkezési tevékenysége nem utasítható - hangsúlyozza közleményében a Fővárosi Törvényszék (FT).

A Fővárosi Törvényszék megerősítette, hogy dr. Rajmon Balázs, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája 2018. január 9-én lemondott a bírói tisztségéről. Lemondását a bírósági közlemény szerint - nem indokolta. Az FT szerint: a sajtóban megjelent hírekre reagálva, a cikkben foglaltakkal ellentétesen, a bíró arról tájékoztatta a bíróság vezetését, hogy a megjelent írásról, illetve annak tartalmáról nem volt tudomása.

Mint írták, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a bírák részére nem ad konkrét iránymutatást arra nézve, hogyan járjanak el az egyes ügyekben. A bírosag.hu-n szereplő OBH közlemény is leszögezi, hogy bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatóak.

Az OBH az Alaptörvény 26. cikkében megfogalmazott követelményt messzemenően tiszteletben tartja. Egyedi ügyekben semmiféle iránymutatást nem adott és nem ad egyetlen bírónak sem – nyomatékosítjá a közleményben.

HÁTTÉR

Hunvald György ellen, aki 2010 előtt szocialista országgyűlési képviselő is volt, több büntetőeljárás indult. Az egyik ügyben önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítése, különféle megbízási szerződések és más kisebb súlyú cselekmények miatt vádolták meg, egy másikban pedig vele együtt még Weinek Leonárdot, a zuglói önkormányzat 2010 előtti szabad demokrata polgármesterét és társaikat vádolták hűtlen kezeléssel a polgármesterek által kötött megbízási szerződések miatt.

Bár Hunvaldot több cselekményben is bűnösnek mondták ki - volt azonban olyan vádpont is amelyben felmentették - , börtönbe nem kellett vonulnia, a büntetésekbe ugyanis beszámították az előzetesben töltött időt is. A Legfőbb Ügyészség azonban nem hagyta annyiban a dolgot és perújítással igyekszik elítéltetni a politikust. Három lezárult bírósági fok és egy jogerős ítélet után 2016. decemberében kezdték újratárgyalni az ügyet. (hvg.hu)

(Címfoto: Magyar Hírlap, Hegedűs Róbert)