Magyarország képviseletében az eseményen dr. Simon Levente, az OBT soros elnöke, dr. Fazekas Sándor és dr. Gerber Tamás OBT tagok, valamint dr. Bozsó Péter, az OBT Iroda vezetője részt vett – tájékoztatott közleményében az OBH.

Mint írták, a szakmai konferencián a bírák pártatlanságáról és az etikai kódexek szerepéről, valamint az igazságszolgáltatás integritásáról esett szó. A bolgár, olasz és török tanácsok képviselői mellett dr. Simon Levente és dr. Gerber Tamás osztotta meg a résztvevőkkel a gyakorlatokat és tapasztalatokat ezeken a területeken. Ezt követően a közgyűlés ajánlásokat fogalmazott meg a témában. Az esemény második napján a résztvevők szervezeti kérdésekről tárgyaltak. A Hálózat megszavazta szerb Legfelsőbb Bírói Tanács és Legfelsőbb Ügyészi Tanács tagfelvételét. A közgyűlés elfogadta a Hálózat szervezeti és működési szabályzatát, az albán elnök, Gjin Gjoni mandátumát pedig további 2 évre meghosszabbította. Új irányító testületet választottak, amelyben 2019-ig Magyarország is tagságot kapott Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Koszovó mellett.

A tagok döntése szerint a következő konferenciát és közgyűlést egy év múlva, Montenegróban tartják, ahol egyebek mellett az igazságszolgáltatási tanácsok más állami intézményekhez fűződő viszonyának, illetve a bírák és igazságügyi alkalmazottak közösségi média használatának kérdéseit vitatják majd meg.

A Balkán és Euro-mediterrán Igazságszolgáltatási Tanácsok Hálózatát 2014-ben hozta létre 9 ország – köztük Magyarországról az OBH és az OBT –, akiknek az informális együttműködése azonban 2006-ig nyúlik vissza. A Hálózat titkárságának feladatait az OBH látja el. A szervezet célja, hogy konferenciákon, szakmai látogatásokon, közös felméréseken keresztül szorosabb együttműködést alakítson ki a tagországok igazságszolgáltatási tanácsai között, és ajánlásokat fogalmazzon meg ezen szervezetek hatáskörébe tartozó kérdésekben, ezzel is hozzájárulva a függetlenség és pártatlanság minél magasabb szintű biztosításához.