Dr. Gyarmathy Judit (képünkön) a Kaposvári Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón – az MTI beszámolója szerint – emlékeztetett: a már elfogadott polgári, valamint önálló közigazgatási perrendtartásról szóló törvény 2018. január 1-jén lép hatályba, ezeket várhatóan még abban az évben a büntetőeljárásról szóló jogszabály követi.

Az idei a felkészülés éve: az OBH feladata úgy biztosítani valamennyi bíró és igazságügyi alkalmazott képzését, hogy abból az ügyfelek semmit se vegyenek észre, vagyis e munka nem hathat ki az ügyek elbírálására, a hatékonyságra, az ítélkezés színvonalára - mondta. Hozzátette, a hivatásrendekkel együttműködve fórumokat, előadásokat tartanak, tananyagokat készítenek.

Az elnökhelyettes szólt arról, hogy tavaly az előző évinél valamivel kevesebb, mintegy 1,4 millió ügy érkezett Magyarország bíróságaira. Ezt meghaladta a befejezett ügyek száma, így megelőzhető az ügyhátralék felhalmozódása, teljesül az időszerű ítélkezés alkotmányos követelménye.

Dr. Gyarmathy Judit beszámolt arról, hogy az eljárási kódexek alkalmazására való felkészülés mellett az elektronikus eljárások bővülése is nagy feladat elé állítja a bíróságokat.

A robbanásszerű digitális forradalom nem hagyta érintetlenül a bírósági szervezetet: amíg 2013-ban, az elektronikus eljárások indulásakor egész évben 306, addig 2016-ban csak a második félévben már mintegy 95 ezer ilyen beadvány érkezett - mondta. Jelezte, a folyamat még nem állt meg, 2018-tól a büntetőügyekre is kiterjed az elektronikus kapcsolattartás.Dr. Trappné Kiszely Rita, az Országos Bírói Tanács tagja (baloldali képünkön) arról szólt, hogy több mint fél évszázados hiányt pótolt az elmúlt években megalkotott és bevezetett bírói etikai kódex, amelyen az első tapasztalatok alapján némi "finomhangolást" végeztek el. A tanács ezen kívül a bírói álláshelyek betöltési gyakorlatának egységesítésével, rendezésével is foglalkozott a közelmúltban.

Dr. Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke (jobboldali képünkön) a törvényszék tavalyi munkáját értékelve azt közölte, hogy az ítélkezés időszerű és színvonalas volt, erőforrásaikkal megfontoltan, takarékosan gazdálkodtak, erősítették az ügyfelekkel való kapcsolatukat és a társadalmi szerepvállalásukat.

Kiemelte, hogy a 2016-ban érkezett mintegy 40 400 ügy kevesebb az előző évinél, az összes büntető peres ügy 73,4 százalékát 6 hónapon, 89,9 százalékát egy éven belül befejezték. A civilisztikai peres ügyek 76,7 százaléka fejeződött be 6 hónapon, 91,9 százaléka egy éven belül.

A peres ügyek a polgári ügyszakban 90,1 százalékban, büntető ügyszakban 67,8 százalékban már első fokon jogerőre emelkedtek - fűzte hozzá a törvényszék elnöke.