A napokban jelent meg a kormányrendelet, amely teljesen átformálja a bírósági eljárásoka - utalt a fejleményekre dr. Bánáti János a novekedes.hu internetes hírportálnak. A polgári perekben lényegében nem lesz leállás, de megpróbálnak áttérni a teljes írásbeliségre és csak ahol szükséges a bizonyitás, és azt nem lehet megoldani távmeghallgatással, ott lesz halasztás.

A büntetőügyek problémája összetettebb - tette hozzá -, mert első fokon ott lényegében mellőzhetetlen a résztvevők jelenléte, ezért itt a halasztás lesz az általános.

Az ügyvédi kamarának teljesen új helyzetre, munkamódszerre, az ügyfelekkel való újszerű kapcsolatokra kell felkészülnie - hangsúlyozta, majd hozzátette:

Allíthatom, hogy jelenleg az ügyvédek legalább munkájuk felét elvesztették. Az ügyvédek megbízásainak 70 százaléka a gazdaság kiszolgálásából adódik. Ha itt hosszabb ideig probléma, lefagyás lesz, az az ügyvédeket is érzékenyen fogja érinteni. Az ingatlanforgalom érzékeny barométere a gazdaságnak, itt is komoly visszaesés van.

A kar egyharmadának nincs elég jövedelme - mondta el dr. Bánáti János. Nyilvánvalóan ők a legveszélyeztetettebbek. Feltehetően megtakarításaik sincsenek. Itt lehetnek gondok, erre a MÜK fel van készülve.

A vészhelyzetre való tekintettel az ügyvédi törvény módosítását kéri a MÜK. Jelenleg ugyanis komplikált lenne küldöttgyűlést összehívni. A küldöttgyűlés tud a költségvetéshez, a tagdíjhoz hozzányúlni. Ha lesz felhatalmazás, hogy a küldöttgyűlés jogkörében az elnökség járjon el, és ez ne személyes találkozón legyen, akkor feltehetően találunk majd valami megoldást arra a néhány hónapra, hogy segítsünk a kollégákon - mondta dr. Bánáti János, a MÜK elnöke. Konkrétan is megjelölte:

elsősorban a tagdíj mérséklésében vagy határidőben való eltolásában, gondolkodunk. továbbá a KATA adójának elengedését, vagy a társadalombiztosítási-járulék befizetésének halasztását javasoljuk.

A telljes interjú ide kattintva olvasható.