Az eseményen d r. Várai-Jeges Adrienn, az Országos Bírósági Hivatalba beosztott családjogi bíró (képünkön) előadást tartott a határon átnyúló szülői felelősség témában. A találkozón szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

A szemináriumon tartott előadásának mi volt a fő témája, üzenete?

A Prágában megtartott nemzetközi konferencia témája a nemzetközi családjog volt. Az előadásom a szülői felelősségről szólt, figyelemmel a Brüsszel 2A rendelet szabályozására. A gyakorlati problémákra és megoldásokra fókuszált, tekintettel arra, hogy a hallgatóság tagjait cseh, lengyel, szlovák és magyar családjogi bírák alkották. Számos saját esetemet is ismertettem, például a gyermek szokásos tartózkodási helyének meghatározása és az ügyek átvétele körében. A saját ügyeimen kívül bemutattam egy kúriai döntést, illetve érintettem a nemzetközi joggyakorlatot is, az Európai Unió bíróságának több határozatát megosztottam a hallgatósággal szintén a gyermek szokásos tartózkodási helye és az ideiglenes intézkedések vonatkozásában. A konferencia nyelve a cseh és az angol volt, én angolul tartottam az előadásomat. Figyelemmel az előadás témájára és arra, hogy a jelenlévő hallgatóságnak nem anyanyelve az angol, körülbelül az egy órás előadás felénél kicsit megszakítottam az eredeti témámat és a gyermekközpontú igazságszolgáltatás országos programról, a gyermekmeghallgató szobákról, a gyermekbarát nyelven megírt idéző végzésekről és a gyermekmeghallgatásról is beszéltem. Az pedig külön nagy öröm volt számomra, hogy a szervezők később írásban megköszönték a munkámat és tájékoztattak arról, hogy az értékelő lapok alapján a hallgatóságnak nagyon tetszett az előadásom.

Milyen határon túli jó gyakorlatokat ismertettek az eseményen?

Mivel rajtam kívül egy bíró tartott csak előadást, ezért az előadások nem igazán a jó gyakorlatokra fókuszáltak. Talán a Juliane Hirsch által tartott workshop volt az, amely a tartás tekintetében nagyon alaposan körüljárta, milyen esetekben, mikor, melyik egyezményt, uniós rendeletet kell alkalmazniuk a bíráknak.

Melyik előadást tartotta a legérdekesebbnek és miért?

Minden előadásban meg tudtam találni azt, ami számomra érdekes volt, hiszen minden előadás a nemzetközi családjog egy-egy szeletét ölelte fel. Nagy öröm számomra, amikor idegen nyelven hallgathatok előadásokat arról a jogi témáról, ami hozzám a legközelebb áll. Izgalmas dolog más embereket, gondolkodásmódokat megismerni, egyeztetni egy témáról különböző nemzetiségű bírákkal és végül, az esetek többségében egységes álláspontra jutni.

(Forrás: OBH)

A képzés tematikája itt megtekinthető .

A képzéssorozat dokumentációját és tananyagait a projekt aloldalán teszi közzé. A dokumentumok feltöltése néhány héttel az egyes rendezvények után várható.