A 2017. évi díjat június 10-én adják át – tudatta 2016. december 6-i közleményében a németországi Krefeld-székhelyű alapítvány. A közleményben - felidézve Kónya Imre életútját - egyebek mellett kiemelik: jogi tanulmányainak befejezését követően az Eötvös Loránd Tudományegyetemen dolgozott, majd 1988-ban megalapította a Független Jogász Fórumot, amelynek a rákövetkező évben a vezetője lett. Ebben a minőségében az Ellenzéki Kerekasztal üléseinek moderátora volt; 1989-ben ő adta le a szervezet politikai szándéknyilatkozatát, ennek következményeként tárgyaltak az alkotmány módosításáról.


1992: dr. Szabad György házelnök és dr. Kónya Imre belügyminiszter a Parlamentben

Dr. Kónya Imre a magyarországi rendszerváltás folyamatának „döntő alapját alkotta meg” – fogalmaz az Alapítvány, hozzátéve, hogy a Magyar Demokrata Fórum (MDF) frakcióvezetőjeként „biztosította az Országgyűlésben a kormányzati munka stabil hátterét”, ezáltal Antall József akkori miniszterelnök egyik legfontosabb munkatársa volt.

A későbbi, Boross Péter vezette kormány belügyminisztereként (1993-1994) „különlegesen súlyos belpolitikai helyzetben támogatta a közigazgatás újjáépítését... s egyike azon keveseknek”, akik Antall József demokratikus örökségének hiteles gondozói és képviselői.

A közlemény szerint a korábbi belügyminiszter „munkásságának inspirálója a Prágai Szent Adalbert (956-997) drámai életútjára való emlékezet”.

Az Adalbert Díj eddigi kitüntetettjei: Tadeusz Mazowiecki, Antall József (1996, posztumusz), František Tomášek bíboros, Franz König bíboros, Václav Havel, Helmut Kohl, František Mikloško, Władysław Bartoszewski, Göncz Árpád (a Szabadság harcosai Közép- és Kelet-Európában című könyvsorozat első kötetét az ő életműve bemutatásának szentelte az Alapítvány), Ján Čarnogurskŷ, Petr Pithart és Hanna Suchocka.

Az 1989-ben létrehozott Adalbert-Alapítvány magyarországi hivatalos képviselője 2007 februárja óta dr. Holczer Ferenc budapesti ügyvéd. 2006 óta az Adalbert-Alapítvány kuratóriumának tagja. 1992 óta alapítója és tagja a Holczer Jákó & Boross Ügyvédi Irodának.

További információ az alapítványról és annak tevékenységéről ide kattintva olvasható.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Olvasóink figyelmébe ajánljuk dr. Kónya Imrének a közelmúltban megjelent könyvét - ide kattintva olvasható a könyvről írott közleményünk - , amely éppen abba a korszakba nyújt hiteles bepillantást, amely a szerző munkássságának megítélésében s a kitüntető díj odaadományozásában nagy szerepet játszott.

A könyv megjelenésével egyidejűleg 2016. december 19-i számában a Magyar Nemzet című napilap interjút tett közzé dr. Kónya Imrével (készítette: Kósa András). Ebből idézünk most egy kérdést és választ, kedvcsinálásul az interjú és dr. Kónya Imre könyvének elolvasásához:

"– Miért nem sikerült úgy a rendszerváltás, ahogy azt önök szerették volna?
Én tanúskodni akarok ebben a könyvben, és nem ítélkezni. Megírtam azokat a történeteket, amelyeket személyesen megéltem, s amelyekből mindenki levonhatja a saját következtetéseit. Amúgy az 1989–90-es rendszerváltással még nem volt semmi probléma. Az ellenzéki szervezetek félretették ellentéteiket, összefogtak, és létrehozták az Ellenzéki Kerekasztalt. Az egyesült ellenzék rászorította az állampártot, hogy korrekt feltételek mellett szabad választásokat tartsanak. Megalakult az új parlament a nép által meghatározott erőviszonyokkal, és létrejött a parlamentnek felelős kormány. Ez igazi sikertörténet, amelyben mindenkinek része volt. Még az állampárt radikálisainak is, mert legalább nem lőttek…"