Frissítve: 2018. június 1.

Az üggyel kapcsolatos korábbi hírek:

Azt írták: a bírói önigazgatás és vívmányai feletti aggodalmuk, valamint közjogi felelősségük alapján fogalmazták meg nyilatkozatukat.

Az MTI-hez is eljuttatott nyílt levélben közölték: Magyarország bírósági szervezete az alaptörvény szelleméhez méltó valós hatalmi ág.

A bírák szakmai tudása kiemelkedő, az ügyhátralék folyamatosan csökken, az ítélkezés egyre időszerűbb, az oktatást megújították, a tárgyi feltételek jelentősen javultak és nem utolsósorban a bírói önkormányzatiság kiteljesedett az elmúlt hat évben. Közös erőfeszítéseik eredményeként kerülhettek dobogós helyre az Európai Unió eredménytábláján és fejlődésük "európai viszonylatban is példaértékűvé vált" - hangsúlyozták.

"Sajnálattal állapítjuk meg, hogy néhányan személyes érdekeik, illetve egyéni sértettségük okán kockára teszik a bírói kar és vezetői közös munkájának eredményeit, ezáltal súlyosan veszélyeztetik közösségünk napirenden lévő korszakos lehetőségeit" - fogalmaztak.

Álláspontjuk szerint az OBT tagjainak eddigi tevékenysége nem szolgálja a magyar bírói kar érdekeit, ellentétben áll a tanács január 30-án megfogalmazott hitvallásával.

"Ezért felszólítjuk az Országos Bírói Tanács tagjait, hogy ne veszélyeztessék a magyar bírósági szervezet jövőjét" - olvasható a nyílt levélben, amelyet valamennyi ítélőtábla és törvényszék elnöke aláírt, dr. Hilbert Edit kivételével, aki a Budapest Környéki Törvényszék vezetője és egyben az OBT soros elnöke.

Bírósági vezetők levele eredetiben (aláírásokkal) ide kattintva tekinthető meg.