Az MTI által közreadott közleményük szerint e megállapítás alapja a hatóság 2015-ben elvégzett, az Európai Gazdasági Térség 29 államra kiterjedő szakértői értékelésben megfogalmazott ajánlások végrehajtásának ellenőrzése.

Az ESMA a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) két esetben tárt fel hiányosságot a "legjobb teljesítés" ellenőrzésének módjában, amelyeket a jegybank a mostani jelentés szerint azonosított és kezelt.

A közlemény szerint a jegybank az ESMA-nak adott válaszában közölte: Magyarországon minden befektetési szolgáltatónak teljeskörű ellenőrzésen kell átesnie legalább 3 évente, amely során ellenőrzik a legjobb teljesítés elvének való megfelelést is. Ezen felül a jegybank az esetleges kirívó esetek kezelésére gyors és célzott vizsgálatokat is végez a szokásos ellenőrzésen felül.

A befektetési szolgáltatóknak rendszeresen tájékoztatniuk kell a felügyeletet az ügyfelek tranzakciói által érintett összegekről, és a fogyasztói panaszokról, így a hatóság folyamatos monitoringot tud végezni.

Az ESMA 2015-ös jelentésében 15 tagállam hatóságánál állapította meg, hogy egyáltalán nem vagy csak részben biztosítja a legjobb teljesítés elvének érvényesülését.