Közleményében a Földművelésügyi Minisztérium hangsúlyozta: a tulajdoni lap másolat szolgáltatására kizárólag az ingatlanügyi hatóság és a kormányablak jogosult. A közjegyzők a tulajdoni lap tartalmáról tanúsítványt állíthatnak ki, amely a hiteles tulajdoni lap másolattal azonos hatályú. A fentiekből következik, hogy az ingatlan-nyilvántartási adatbázisból lekérdezés útján nyert adatok (tulajdoni lap másolat, térképmásolat stb.) továbbszolgáltatása jogszabályellenes.

Mindazonáltal a földügyi szakigazgatás elektronikus adatszolgáltatási rendszere, az ún. Földhivatal Online szolgáltatás lehetőséget nyújt az állampolgároknak arra, hogy az ingatlan-nyilvántartásban található adatokat 0-24 órában az interneten keresztül elérjék a www.foldhivatal.hu oldalra belépve, a kormányzati Központi Ügyfélkapu regisztrációt követően. Ez azt jelenti, hogy díjfizetés ellenében magánszemélyek is le tudják kérdezni az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdoni lap másolatot (1000 Ft/helyrajzi szám), az e-hiteles tulajdoni lap másolatot (3600 Ft/helyrajzi szám). A szolgáltatások igazgatási szolgáltatási díjának megfizetése bankkártyás elektronikus fizetéssel történik, a sikeres fizetést követően azonnal hozzáférhető a kért tulajdoni lap másolat. A szolgáltatás semmilyen egyéb költséget, illetve többletdíjat nem tartalmaz, így a feltüntetett díjaknál egyes esetekben 300 %-al nagyobb díjat számítanak fel az erre szakosodott weboldalak.

Aki már rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, a Földhivatali Portálról belépve automatikusan igénybe veheti a Földhivatal Online szolgáltatásait. Ehhez nincs szükség újabb regisztrációra vagy díj megfizetésére. Ugyanakkor az első igénybevétel alkalmával az ügyfél azonosítása érdekében az Ügyfélkapu regisztráció során rögzített adatokat – egy elektronikus űrlap kitöltésével – ismételten meg kell adni. Aki nem rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, annak először regisztrálnia kell, amely díjmentesen, személyesen megtehető bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál.