Az ünnepélyes aktuson jelen volt a HÜK elnökhelyettese, dr. Melissa Pang, valamint dr. Mario Dusi és dr. Pietro Traini, a Milánói Ügyvédi Kamara elnökségének képviseletében kamarájuk nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetői.

Az együttműködési megállapodás leszögezi: a két kamara megelőző tárgyalásai erdményeképpen kölcsönösen szükségét látják annak, hogy a jövőben szorosabb együttműködésre törekszenek tagságuk munkájának egyyüttműködése, kölcsönös szakmai tájékoztatása érdekében.

Ennek érdekében megállapították a kölcsönös tájékoztatás gyakorlati módozatait (folyamatos elektronikus kapcsolattartás, személyes eszmecsere, évente legalább két alkalommal); szándékukban áll kölcsönös segítségnyújtási rendszert kialakítani tagságuk részére (pl. mindkét kamarai székházban esetenkénti helyet is biztosítva); Magyarországon és Hong Kongban a helyi viszonyokban történő eligazodás és tájékozódás és az ügyvédi munka gördülékennyé tétele édekében; tagságaik közötti tájékoztatás érdekében pedig kölcsönösen lehetővé teszik egymás ügyeiben való eligazodást azáltal is, hogy saját honlapjukon kapcsolatbiztosító linket helyeznek el. A dokumentum azt is kimondja, hogy az együttműködés bármely gyakorlati megnyilvánulásának költségeit a felek önmaguk fedezik.

Az együttműködési megállapodás előzményeként korábban már tájékozodó tárgyalásokat folyatatott ez ügyben az UIA kapcsolatai révén dr. Szecskay András, a MÜK elnökhelyettese, valamint az AIJA nemzetközi ügyvédszervezet elnökeként dr. Görgényi Orsolya budapesti ügyvéd, az AIJA elnök.


A HÜK és a MÜK közötti együttműködési megállapodás aláírását Milánóban, január 23-án azon a nemzetközi ügyvéd-konferencián ejtették meg, amelyen két nemzetközileg is fontos kérdéskört tárgyaltak: „Az ügyvédség szerepe az alapvető emberi jogok és a piac szabadságát biztosító jogrendszer egyensúlyának biztosításában - az ügyvédség elkötelezettsége a jogszerűség oktatásában”, illetve „Az állam és az igazságszolgáltatás”.