A szicíliai bíró vértanúságát még II. János Pál pápa nyilvánította ki 1993-ban tett nyilatkozatában, és ugyanekkor feljelentést tett a maffia ellen. Meggyilkolása idején Rosario Livatino épp egy, a szicíliai maffia elleni tömeges perben bíráskodott – írta a BBC nyomán a 168.hu.

Előzmények: 1993-ban az agrigentói püspök felkérte Rosario Livatino volt tanárát, Ida Abate-t, hogy gyűjtsön minden rendelkezésre álló bizonyságot Livatino boldoggá avatásáról - ismerteti az előzményeket a Wikipédia.

János Pál pápa azt mondta, hogy Rosario Livatino "az igazságosság és közvetett módon a keresztény hit vértanúja".

2020 decemberében Ferenc pápa jóváhagyta a vértanúságról szóló rendeletet, amelyet a Vatikán Szentjeinek Kongregációja javasolt. 2021. május 9-én, vasárnap, a szicíliai Agrigento-székesegyházban Marcello Semeraro bíboros, a Szentek Ügye Gyülekezetének prefektusa, ugyanazon a napon, 1993-ban II. János Pál, Isten szolgáját, Rosario Angelo Livatino-t hivatalosan boldoggá nyilvánította.

„Példamutató bíró volt a közjó szolgálatában, soha nem engedett a korrupciónak, igyekezett úgy ítélni, hogy az ne kárhozatot, hanem jóvátételt hozzon” – mondta Ferenc pápa később a Vatikánban, hozzátéve, hogy a bírót a munkája szilárdan Isten oltalma alá helyezte.

Rosario Livatino számos ügyben eljárt, különösen korrupcióval és hamis közbeszerzési szerződésekkel összefüggésben. A bíró hithű katolikus hírében állt, aki mindennap imádkozott a templomban, mielőtt munkába indult volna. Livatino a rendőri védelmet elutasította. 1990. szeptember 21-én a Stidda maffiacsoport tagjai lőttek a Ford Fiestájára, amikor épp a bíróságra igyekezett. Holttestét egy út menti árokban találták meg, otthonától néhány kilométerre.

Rosario Livatino vérfoltos ingét ereklyeként tették ki az argigentói székesegyházban a vasárnapi boldoggá avatási ünnepségen. Gyilkosait később bűnösnek találták, és emberölésért életfogytiglani börtönbüntetést kaptak.

De John Dickie

A szicíliai maffia történetét feldolgozó könyv, a Cosa Nostra szerzője, De John Dickie professzor a BBC Newshour című műsorának azt mondta, a katolikus egyház „kevéssé lelkiismeretes” maffiaügyekben, János Pál pápa elítélő szavait „hosszú évtizedekig tartó csend és összejátszás” előzte meg. „A hidegháború vége és a szicíliai erőszak elharapódzásával az egyház végül elkezdte komolyan venni a maffiafenyegetést, és nem relativizálta tovább a problémát a kommunizmus veszélyével szemben” – mondta a kutató.

Olaszországban idén januárban indult az elmúlt évtizedek legnagyobb szervezett bűnözéssel kapcsolatos pere, ebben mintegy 355 maffiagyanús tagot és korrupt tisztviselőt vádoltak meg az ország legerősebb maffiacsoportjával, a 'Ndranghetával összefüggően.