A hírről szerkesztőségünket dr. Bánáti János (képünkön), a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke tájékoztatta, aki az előzményekről elmondta: már a korábbi egyeztetések során is egyértelművé vált az ügyvédséget képviselő MÜK számára, hogy nem áll elegendő idő rendelkezésre a minden szempontból megfelelő felkészülésre. Ezért levélben fordult dr. Trócsányi László igazságügyi miniszterhez, amelyben kifejezte aggodalmait.

A miniszter soron kívüli egyeztetésre hívta dr. Pintér Sándor belügyminisztert dr. Handó Tündét, az OBH elnökét, valamint a MÜK képviseletében dr Bánáti János elnököt, december 16-án.

A találkozó valamennyi résztvevője egyetértett abban - mondta el dr. Bánáti János -, hogy az állampolgárok jogbiztonságba vetett bizalmának megőrzése kiemelkedően fontos cél, ezért mindent el kell követni az elektronikus kapcsolattartási rendszer bevezetésének zavartalansága érdekében.

Az egyeztetésen a MÜK elnökének levele eredményeként is létrejött egyetértés lehetővé tette, hogy az Országgyűlés elé soron kívüliséggel olyan javaslatot terjesszenek, amely 2016. július 1-i hatállyal vezeti be a jogi képviselőként eljáró ügyvédek és a bíróság között a polgári perekben kötelező elektronikus kapcsolattartást.

ELŐZMÉNY: Az Országgyűlés 2015. december 15. napján elfogadta az egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról szóló T/8196. számú törvényjavaslatot, amely módosítja a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó rendelkezéseit – emlékeztetett közleményében az OBH. Az Országgyűlés által elfogadott törvényjavaslat szerint a polgári perekben és törvényi rendelkezés alapján más polgári eljárásokban, valamint a közigazgatási és munkaügyi perekben 2016. január 01. napjától 2016. június 30. napjáig választható, míg 2016. július 01. napjától kötelező a bírósággal való elektronikus kapcsolattartás a jogi képviselővel eljáró felek, a gazdálkodó szervezetek, valamint a közigazgatási szervek számára. Az elektronikus kapcsolattartásra történő eredményes felkészülés érdekében a Bíróság.hu-n kialakították az E-PER 2016 menüpont, amely ide kattintva tekinthető meg. Az E-kapcsolattartás menüsor baloldalon található.

A 2016 július 1-jére történő halasztás lehetővé teszi - értékelte a helyzetet dr. Bánáti János, a MÜK elnöke -, hogy a Kar tagjai megfelelően felkészülve, a szükséges informatikai háttér kellő időben történő biztosításával végezzék a munkájukat. A Magyar Ügyvédi Kamara a területi kamaráknak minden segítséget megad a jövőben is a szükséges oktatások megszervezéséhez..