A bírói kar javadalmazásával kapcsolatban tapasztalható anomáliák miatt ismét levélben fordult dr. Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökéhez dr. Makai Lajos, a MABIE elnöke. A levelet a MABIE honlapján tették közzé.

Bár a MABIE elnöke ugyan nem utal az előzményekre, mi olvasóink figyelmébe ajánljuk a probléma hátterének megvilágítására korábbi, tartalmilag kapcsolódó közleményeinket:

A mostani nyílt levélből megtudjuk, hogy november 6 -i ülésén a MABIE elnöksége áttekintette a bírói életpálya koncepció előkészítésének folyamatát, értékelte a bírói karból ezzel kapcsolatosan érkezett jelzéseket és figyelemfelhívásokat, különös tekintettel az egyesület elmúlt évben Szegeden tartott országos választmányi ülésén elhangzottakra.

A levélben leszögezik: a bírói kar javadalmazása immár, több mint tíz éve – ahogy fogalmaznak: "szemben a társadalomban bekövetkezett bérváltozásokkal" – nem javult.

A bírók a levélben kiemelik: a társszervezetek, más hivatásrendek külön juttatásokkal oldják meg a béremelés elmaradása miatt keletkezett feszültséget.

Azt is sérelmezik, hogy az azonos bértáblával rendelkező ügyészi kar jövedelme évek óta – mint véleményezik: indokolatlanul – jelentős mértékben meghaladja a bírói kar jövedelmét, amely elégedetlenséget és elkeseredést okoz a bírói karban. Információik szerint az ügyészek idén már második alkalommal kapnak jelentős béren felüli juttatást.

Álláspontjuk szerint a bíróságok eredményesen és hatékonyan dolgoznak, teljesítményük nem marad el az ügyészség teljesítményétől, eredményeitől.

Azon véleményüknek is hangot adnak, hogy a bírói kar a rá háruló új és megnövekedett feladatokat sikerrel oldotta meg az utóbbi időszakban, azonban elmaradt a teljesítménnyel arányban álló anyagi ellentételezés.

Dr. Handó Tündének, az OBH elnökének azt javasolják, hogy "amennyiben a bíróságok központi költségvetési forrásai lehetővé teszik, fontolja meg Elnök Asszony legalább az ügyészekkel azonos mértékű juttatás folyósítását". Véleményük szerint "ez a külön juttatás lehetne az első lépés az igazságszolgáltatásban kialakult indokolatlan egyenlőtlenség csökkentésére és a bírói bérek 'befagyasztásából' származó hátrányok enyhítésére is".

És máshol mi a helyzet?

Előre bocsátjuk: a teljes spontaneitás és felszínesség jegyében, találomra megnéztük, mi a helyzet pl. az Egyesült Királyságban.

Ha hiszik olvasóink, ha nem, de állítólag ott is gond van a bírói életpálya modellel, már ami kevésbé körmönfontan, azaz egyszerűbben szólva a bírói jövedelmezést illeti. Egy ottani forrás szerint - mint azt Justice Jack bíró állítja a Counsel című jogi szaklapban írott cikkében -, egy legfelsőbbírósági bíró jövedelme messze elmarad egy ottani hasonló korú ügyvéd jövedelme mögött. Arról nem is szólva, hogy ma - miként állítja - kevesebb fizetésért dolgozik, mint nyolc évvel ezelőt. Arról nem esett szó, hogy a sérelmezetten kevés jövedelem netán - jelentsen bármit is ez - fenyegetné a bírói függetlenséget az Egyesült Királyságban... És akkor lássuk az ottani bírói átlagjövedelmeket: egy "idősebb" bíróé évi 180 ezer angol font körül van, amiből mintegy 98 ezer fontot, egész pontosan, az MNB november 13-i árfolyama (egy angol font = 441,94 Ft) szerint havi 3 609 176 Ft 67 fillért, egy "fiatalabb" bíró pedig évi 72 ezer angol fontot, azaz havi 2 651 640 Ft-ot "visz haza"…

Minden relatív?

(Aki még több információra kíváncsi a témakörben, az angol nyelvű forrás eléréséhez ide kattintson.)

Belső feszültségek jelei

Ha nincs is közvetlen kapcsolat fenti MABIE hírünk és a következő, Vas megyei hír között, itt kell utalnunk egy még szeptember elején közismertté lett eseményre, amikor is lemondtak a Szombathelyi Törvényszék bírói tanácsának tagjai. A példátlan esetről az Átlátszó nevű internetes portálon Rádi Antónia oknyomozó újságíró számolt be (aki a részletekre kíváncsi, ide kattintva olvashatja azokat). Hasonló eset a megfigyelők szerint emberemlékezet óta nem fordult elő a magyar igazságszolgáltatásban.

Az történ ugyanis, hogy egy emberként állt fel a törvényszék bírói tanácsa, miután úgy érzékelték, véleményezői szerepük kiüresedett, testületüket megkerüli az OBH elnöke egy bíró-kinevezési ügy kapcsán.

Közigazgatási és munkaügyi bírósági bírói álláshellyé alakította július 17-i határozatában dr. Handó Tünde a korábban meghirdetett járásbírósági bírói állást, ez a határozat váltotta ki az Átlátszó szerint a konfliktust a Vas megyei igazságszolgáltatás és a budapesti OBH között.

A Bírósági Közlönyben közzétett döntés nem tartalmaz indokolást. Az OBH válasza szerint az elnök azért változtatott, mert a kiírás óta (azaz április és július között) jelentősen megnőtt, az országos átlag 160 százalékára emelkedett a közigazgatási bírák munkaterhelése, így inkább az ő körükben van szükség plusz munkaerőre.

Az index.hu szerint a szombathelyi igazságszolgáltatás nem először kerül a hírekbe: 2013-ban történt, hogy dr. Handó Tünde érvénytelenné nyilvánította a megyei törvényszék elnöki posztjára kiírt pályázatot, és megbízta a pályázaton nem is indult Andor Szabolcsot, annak ellenére, hogy a korábbi elnök pályázatát a bírák többsége támogatta.

Címfotónk: www. expressandstar.com