Az EP honlapján közzétett cikkében – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtötte a digitális világ legfontosabb kifejezéseit.

Nagy mennyiségű adat (Big Data)

Különösen nagyméretű adathalmaz, amely az emberek viselkedésére vonatkozó olyan adatokat tartalmaz, mint például az online vásárlásokra vonatkozó információ vagy a GPS-jelek. Szabályozása kapcsán az Európai Bizottság számos kihívással néz szembe, mint például a tulajdonjog és a személyes adatok védelmének kérdése.

Felhő alapú számítástechnika (cloud computing)

A technika lényege, hogy az adatokat nem a számítógépen, hanem egy távoli, interneten keresztül elérhető szerveren tárolják és dolgozzák fel. Míg egyfelől nagyobb kényelmet és alacsonyabb költséget kínál a felhasználók számára, addig a másik oldalról számos kockázatot is jelent, például a különleges, személyes adatok kezelése kapcsán.


Adatátviteli műhold - fellövés előtt

E-kereskedelem (E-commerce)

Az árucikkek interneten keresztüli eladása, vásárlása, cseréje. A Bizottság adatai szerint az EU-n belüli online vásárlásoknak csupán a 15 százaléka ilyen, amely főként a magas szállítási költségeknek köszönhető. Emiatt a termékek szabad áramlása nem érvényesül teljes mértékben az internetes vásárlások esetében, hiszen nagyobb költséget jelent a külföldiek számára, mint az adott országban élő állampolgároknak.

Geo-blocking

Az a gyakorlat, amikor a vállalatok földrajzi helyhez kötik termékeik online történő megvásárlását. Számos cég gyakran indoklás nélkül meggátolja az árucikkei interneten keresztüli vásárlását egy másik országból érkező igény esetén és visszairányítja a felhasználót egy helyi áruházhoz, ahol azonban más áron kaphatók a termékek.

A júliusi plenáris ülésen az EP-képviselők a szerzői jogok reformjáról szóló jelentésről szavaztak, amely hangsúlyozza, hogy a szerzői jogvédelemmel ellátott tartalmakat elérhetővé kellene tenni a határokra való tekintet nélkül. A Parlament ugyanakkor az európai kulturális hagyományokat bemutató televíziós és filmes produkciók finanszírozása miatt a területi engedélyeket is fontosnak tartja.

Netsemlegesség (net neutrality)

Az az elv, amely szerint az internetes szolgáltatóknak azonos módon kell megítélniük az online elérhető tartalmakat, weboldalakat és platformokat. Tilos például direkt meggátolni vagy lelassítani konkurens weboldalakat vagy online szolgáltatásokat.

Az Európai Bizottság által előkészített távközlési csomag részeként a Parlament és a tagállamok képviselői júniusban megegyeztek abban, hogy lépéseket tesznek a netsemlegesség előmozdításáért.

Roaming

Olyan szolgáltatás, amelynek segítségével akkor is telefonálhatunk és bonyolíthatunk adatforgalmat a mobileszközeinken, ha külföldön tartózkodunk.

Júniusban a Parlament és a tagállamok képviselői megállapodást kötöttek a roaming díjak 2017 közepére történő megszüntetéséről.

Akiről sosem feledkezhetünk meg

Neumann János, a XX. század egyik legfontosabb személyisége, a számítástechnika és a számítógép atyja

Neumann János 1903-ban született Budapesten, és haláláig, 54 éves koráig ott volt a század olyan döntõ jelentõségû felfedezéseinél, mint az atomenergia felszabadítása vagy a számítógép születése. Matematikus, fizikus, történész, filozófus, közgazdász, politikus, akinek személye korunk tudományos és technikai forradalmának egyik szimbóluma. Szellemi bankár, aki ezt a szellemi tõkét a haladás szolgálatába állította. Soha nem szakadt el teljesen a hazai kutatástól, korának legjobbjaival, a magyar értelmiség kiemelkedõ egyéniségeivel az utolsó pillanatig élénk levelezésben állt.

Dénes Gábor dokumentumfilmet készített a nagy magyar felfedezőről (a film a MAFILM Népszerû Tudományos Stúdiójában készült 1983-84-ben). A film egyik érdekessége, hogy a huszonnegyedik órában szólaltat meg olyan világhírû tudósokat, mint Pólya György matematikust, Wiegner Jenõt, a Princetoni Egyetem Nobel-díjas fizikusát, Teller Ede fizikust, aki életében elõször nyilatkozott a magyar közönségnek, Neumann lányát, Neumann Marinát, aki akkor a General Motors elnökhelyettese volt.

Isaac Asimov a filmbeli interjúban azt mondta: "Volt egy egész csoport amely ragyogó magyarokból állt az Egyesült Államokban. Neumann Jánoson kívül olyanok tartoztak oda, mint Szilárd Leó és Wiegner, és egy idõben volt köztük egy mondás, hogy kétféle emberi lény van a Földön: emberek és magyarok. Mert õk annyira kiválóak voltak, hogy alig lehetett elhinni, hogy egyszerûen csak emberek."

(Forrás: http://www.gallerydiabolus.com/gallery/artist.php?...)