A 2017-es évhez képest negyedével csökkent és 150 ezer főre esett vissza tavaly az illegális határátlépések száma Európa külső határain. Ez az utóbbi öt év legalacsonyabb mutatója – derül ki a Frontex év első napjaiban közzétett előzetes éves jelentéséből, ami a 2018-as migrációs folyamatokat vette a rendelkezésre álló adatok alapján górcső alá.

A 2015-ös nagy migrációs hullámhoz képest 2018-ban 92 százalékkal csökkent az illegális határátlépések száma. Az EU külső határőrizeti ügynöksége, a Frontex szerint az alacsonyabb szám a Földközi-tengeren át Olaszországba induló migránsok számának drasztikus visszaesésének tulajdonítható. A közép-mediterrán útvonalon tavaly alig több mint 23 ezer illegális határátlépést észleltek, 80 százalékkal kevesebbet, mint 2017-ben – írta a BruxInfo.

A középső útvonalon 2012 óta a legkevesebb illegális határátlépés történt. Líbiából 87 százalékkal kevesebben keltek útra, mitn egy évve ezelőtt, az Algériából induló migráció pedig közel a felére esett vissza. Tunéziából ugyanakkor nagyjából változatlan számú migráns kelt útra, zömében tunéziaiak és eritreaiak, akik együttesen a létszám harmadát tették ki.

Spanyolországba eközben a nyugati útvonalon kétszer annyian érkeztek tavaly, mint 2017-ben. Az 57 ezer fővel ez bizonyult 2018-ban a legaktívabb migrációs útvonalnak, első ízben azóta, hogy a frontex elkezdte az adatgyűjtést.

A nyugat-mediterrán útvonalon Marokkó vált az Európába irányuló migráció első számú kiindulópontja. A migránsok többsége a szubszaharai országokból származik, bár – miként a jelentés rámutat – létszámilag a marokkóiak voltak a legtöbben, megelőzve a guineaiakat, a maliakat és az algériaiakat.

A Földközi-tenger keleti medencéjében regisztrált illegális határátkelések száma közel harmadával nőtt 2018-ban az előző évhez képest, elérve az 56 ezer főt (azaz, csak ezer fővel kevesebb, mint a nyugat-mediterrán útvonalon). A Frontex ezt elsősorban a Törökországot és Görögországot elválasztó szárazföldi határon átkelő migránsok növekvő számának tudja be. Az Égei-tengeren keresztül nagyjából ugyanannyian próbáltak az EU területére lépni, mint 2017-ben. A Ciprusra érkezők száma ugyanakkor több mint megduplázódott. Sorrendben az afgánok, a szíriaiak és az irakiak keltek útra legnagyobb számban az Égei-tengeren keresztül, míg a szárazföldön főleg török állampolgárok póbálták illegálisan átlépni a határt.

A Frontex tavaly először kezdett adatokat gyűjteni az irreguláris migránsok neméről és koráról. Az összes illegális határátlépés 18 százalékát nők követték el. Ötből majdnem egy regisztrált migráns 18 éven alattinak mondta magát, és közel 4 ezer felnőttkíséret nélküli fiatalkorú lépte át az EU külső határait 2018-ban.