A Nemzeti Adókonzultáción is megerősítették, hogy a 200 százalékos bírság a múlté. Nem ismert egyetlenegy olyan javaslat sem, amely a 200 százalékos bírság megtartása mellett érvelt volna, ehhez képest most már ismét a 200 százalékos bírság szerepel a javaslatban (215.§ (4)) – írta közleményében Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

A miniszteri indoklásban - a jelenleg hatályos szöveggel azonosan - csupán rögzítik, hogy 200 százalék a maximális bírság, ha az adóhiány bevétel eltitkolással, bizonylatok, könyvek meghamisításával, megsemmisítésével függ össze.

Ehhez képest ez volt olvasható a nyári javaslatban: A Tervezet a 200 százalékos bírságmértéket 100 százalékra csökkentené, mivel a tapasztalatok alapján érdemben nem motivál a jogkövetésre a kiemelten magas 200 százalékos bírság, jellemzően csak a meg nem fizetett tartozások összegét növeli.

Magyar Könyvelők Országos Egyesülete elfogadhatatlannak tartja, hogy az adózókat az állam 200 százalékos bírsággal fenyegesse, miközben az adóhatóság saját jogszabálysértései után semmit sem fizet, hiába ígérte azt meg korábban az NGM korábbi helyettes államtitkára, Pankucsi Zoltán többször is, nyilvánosan.